Kolovoz na Lošinju 2022.

Objavljeno 01.08.2022 - Turizam

Kolovoz na Lošinju 2022.

S ostvarenjem 1.181.869 noćenja i 166.636 dolazaka u prvih sedam mjeseci ove godine, Lošinj je nadmašio 2021. s porastom od 30% u noćenjima i 38 % u dolascima i zabilježio 96 % ostvarenja iz 2019. time potvrdivši svoju poziciju vodećih destinacija u Hrvatskoj.

U odabiru smještaja, prednjače kampovi s udjelom od 38,8% i privatni smještaj s 19,5 % koji premašuju rezultate iz 2019. i to za 9 % kampovi i 5% privatni smještaj. Slijede hoteli s udjelom od 16,5% i ostali ugostiteljski objekti za smještaj s 10 %. Nekomercijalni smještaj sudjeluje s 15,2 % udjela u ukupnom turističkom prometu.

Vodeće tržište je Slovenija s udjelom od 32,5 %, slijedi Njemačka s udjelom od 16 %, Austrija s 8%, Italija 7,8%,Češka 4,7 % , Poljska 2,4 % i ostale zemlje s 15,6 %., dok gosti iz Hrvatske ostvaruju 13 % ukupnog turističkog prometa.

Glazbom kroz kolovoz

Gosti su prepoznali sve prednosti destinacije Lošinja kao otoka vitalnosti a da je lošinjsko ljeto u znaku glazbe pokazuje i šarolik program događanja u kolovozu popraćen brojnim glazbenim izvedbama i koncertima.

Lošinjske kalice centar događanja
Ove godine lokalni i hrvatski izvođači nastupaju na drugačijim, zanimljivim lokacijama na otoku.
Kada iz luke promatrate zvonik župne crkve, čini se da je tako blizu ali kada krenete uz skalinadu – nikad kraja… e pa upravo tamo, na B(a)rdini, svoj nastup održat će poznati izvođač Ibrica Jusić. (12.8.). Također, ‘za kantuni’, u sporednoj malološinjskoj kalici, ispred crkvice Sv. Josipa nastupa Magic Guitar Duo (8.8.), a kasnije se sele i na B(a)rdinu (29.8.).

Digni pogled prema lošinjskim balkonima i uživaj u glazbi – Festival lošinjskih balkona
Lošinjski balkoni u prošlosti su bili centar događanja, a kako da vas vratimo u prošlost i otkrijemo pravo značenje balkona u mediteranskom načinu životu nego da vam zasviramo i zapjevamo s istih. Na festivalu specifičnom po mjestu održavanja glazbenih izvedbi nastupit će brojni lokalni glazbenici i gosti. Prošećite Malim i Velim Lošinjem, zastanite i dignite pogled jer slijedi Festival lošinjskih balkona (24.-26.8.).

Hrvatski izvođač Joso Butorac i Klapa Vinčace svoj će koncert održati na malološinjskom trgu (3.8.), a Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Lošinjani i njihovi gosti proslavit će uz Giuliana i Diktatore. Svoj nastup na istoj lokaciji održat će i Macaklini (10.8.), Perfect Strangers (19.8.) i Koma Atmosfera (22.8.).

Koncert na moru – Nautički koncert
Svakako jedan od drugačijih i zanimljivijih je Nautički koncert (7.8.) u uvali Engleza na otoku Koludarac na kojem Puhački orkestar Josip Kašman nastupa pred brojnom publikom koja se nalazi upravo na svojim brodicama. Morska uvala pretvara se u pozornicu!

Festival klasične glazbe još od 1976. godine – Osorske glazbene večeri
34 dana, 15 koncerata i 6 praizvedbi suvremenih hrvatskih skladatelja očekuju vas u sklopu festivala klasične glazbe koji se održava u Osoru od 1976. godine. U okrilju glazbe ovaj grad- muzej na otvorenom i ove godine postat će mjesto susreta glazbenika, skladatelja i publike. Na 47. Osorskim glazbenim večerima nastupaju:Zagrebački kvartet i Krešimir Stražanac (2.8.), Dan Zhu, Radovan Vlatković i Danijel Detoni (4.8.), Evgenia Epshtein, Robert Kowalski, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar Šelednić, Eldar Saparajev, Lovre Marušić (7. i 8.8.), Eva Gevorgjan (11.8.), Filip Filipović i Lana Bradić (14.8.), Gudački kvartet Van Kuijk (16.8.) te Ansambl Antiphonus (18.8.).

Također, posljednji od triju koncerata održat će se u sklopu obilježavanja 16. Dana Josipa Kašmana (26.8.), a nastupit će svjetska violinistička senzacija Julian Rachlin uz svjetske glazbene zvijezde; violisticu Sarah McElravy, violončelista Borisa Andrianova i pijanista Andreya Gugnina.

Pomorska tradicija i maritimna baština otoka Lošinja te čeka – Pomorska večer
Na malološinjskom trgu i Rivi lošinjskih kapetana slijedi Pomorska večer u sklopu koje se prikazuje pomorska tradicija, eksponati i brodice uz gastronomiju na izletničkim brodovima, kao i nastupe folklora i lokalnih klapa (17.8.). U večernjim satima slijedi nastup poznate grupe Cubismo! Pomorska večer na Lošinju događanje je koje se ne propušta!

Nastavljamo sa Zabavnim programom uz Lošinjske mažoretkinje i Puhački orkestar Josip Kašman svakog utorka te Otočnu večer uz Klapu Čikat i folklorne grupe Manfrina i Studenac svakog četvrtka u Malom Lošinju. Također na Trgu RH slijedi 10. Stolnotenisko prvenstvo Lošinja na otvorenom (13.8.).
Već tradicionalno teatar Gavran dolazi na Lošinj, a ove godine s predstavom „Na kavici u podne“(2.8.).
Nasmijte se i uz Stand-up komediju „Bolja polovica“ Vlatka Štampara (6.8.).

Kulturni i zabavni program odvija se i na manjim otocima i mjestima. Na Susku uživamo u Susačkim glazbenim večerima (19.-21.8.). Sunset Unije Festival (do 28.8.) također nudi brojna događanja; dječje kreativno ekološke radionice, radionice heklanja, rubikove kocke, filmski program za djecu, čitanje priča, koncert klasične glazbe i drugo, a u galeriji Torać održat će se izložba „Srebrne kapi- tajna velikih aliga“ (3.-12.8.) te koncert Dua Kumpare (13.8.). U starom mlinu za masline- Torać u Ćunskom izložena će biti umjetnička izložba „Motivi lošinjskog arhipelaga“ (5.-7.8.), a neizostavan je i susret Klapa u Ćunskom (6.8.). U Beleju se održava Rokova, pučka fešta (16.8.).

Užance, najzabavniji dio ljeta svakog manjeg mjesta – Nerezinske ljetne igre
S ciljem zabave i upoznavanja, grupe mještana i turista, prijatelja i poznanika, još od 70-ih godina započele su s natjecanjima u briškuli, sportskim igrama, klizavom stupu i slično… tradicija se nastavila sve do danas pa se tako i ove godine u Nerezinama održavaju Nerezinske ljetne igre (31.7.- 7.8.). Posljednjeg dana užanca slijedi koncert grupe Koma Atmosfera (7.8.) na trgu Studenac.

Ridimutak Beach Bar pripremio je Full Moon Celebration (12.8.), a Puhački orkestar Josip Kašman nastupit će na nerezinskom trgu (11. i 25.8.), nakon čega slijedi koncert Klape Bonaca (15.8.).

I ove godine uživajmo u notama Klapa na pjacalu u Velom Lošinju, ispred župne crkve Sv. Antuna (18.8.), nakon čega obilježavamo Veloselsku noć uz koncert grupe The Joke (23.8.). U kući Betanija održat će se koncert klasične i duhovne glazbe- P.I. Čajkovski: opera Ivana Orleanska (28.8.).

Pridružite nam se i uživajte u ljetu na Lošinju!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama