Kritike oporbe na izmjene Zakona o izbornim jedinicama

Objavljeno 25.05.2023 - Vijesti

Kritike oporbe na izmjene Zakona o izbornim jedinicama

Vlada je predstavila izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Promjene je zatražio Ustavni sud nakon što je utvrdio da su prevelika odstupanja u broju birača. Stižu komentari zastupnika na izmjene Zakona o izbornim jedinicama.

– Tresla se brda, rodio se miš. Most je i prije pet mjeseci rekao da će se upravo ovo dogoditi. Da će se i dalje birati 14 saborskih zastupnika po izbornoj jedinici, da će ostati 10 izbornih jedinica, da se apsolutno ništa posebno neće mijenjati. Pa sve smo vam to rekli i prije pet mjeseci. Zašto? Zato što njima ovaj sustav odgovara, izjavio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček smatra da se ovakvim prijedlogom samo privremeno samo gasi vatra. Naravno, dodao je, “da će vladajući očigledno pokušati na sve moguće načine priskrbiti si koji mandat više preko neprirodnih izbornih jedinica, posebno se kad se radi o cjepkanju županija”.

– Pa, brate mili, ovo manje poštuje ono što je Ustavni sud odlučio, nego sustav kojeg smo imali do sada. Šeparović je dopustio da se donese onakva odluka kako bi pokazao da nešto radi – u konačnici ne planirajući napraviti ništa, kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

– Nisam imao namjeru danas doći pred kamere, ali kad sam ovo prolazno čuo gospodina Petrova, jednostavno sam morao. Meni je nejasno kako hrvatska oporba, bez obzira na objektivne rezultate koje radi ova Vlada – ne može u jednom trenutku reći nešto je dobro, nešto valja, poručio je saborski zastupnik HDS-a Hrvoje Zekanović.

IDS: Apsurd je da VIII. izborna jedinica nije cijela Istra

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus ocijenio je u četvrtak da prijedlog Zakona o izbornim jedinicama nije nikakav iskorak kad je riječ o reprezentativnosti građana u predstavničkim tijelima te da način njegova donošenja savršeno opisuje kako Hrvatska zaostaje u demokratskim standardima. Dodao je kako su vladajući prijedlog donijeli sami, iza zatvorenih vrata, što smatra poražavajućim, a ponajprije zabrinjavajući jer o promjenama izbornog zakona odlučuje samo jedna stranka.

– Zakonodavac očito smatra da građani Matulji koji sad spadaju u VII. izbornu jedinicu – imaju različite probleme i prioritete od građana Istarske županije i Grada Rijeke, ali iste s građanima Siska i Gorskog kotara, s kojim će sad dijeliti izbornu jedinicu. To ne samo da nema smisla, nego nije u skladu s odlukom Ustavnog suda, koji kaže da granice trebaju pratiti što više prirodne i administrativne granice Hrvatske, istaknuo je.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama