Kuzdu loza i Cvetanka osvojili Velike pečate 9. ZagrebDoxa

Objavljeno 03.03.2013 - Kultura

Kuzdu loza i Cvetanka osvojili Velike pečate 9. ZagrebDoxa

Na svečanom zatvaranju ZagrebDoxa dodijeljene su nagrade festivala.

Svečanom dodjelom nagrada večeras je u kinu Cineplexx službeno zatvoreno deveto izdanje ZagrebDoxa! Na samom početku posjetitelje je pozdravio direktor festivala Nenad Puhovski. Pozdravljam vas na kraju ovog i početku desetog jubilarnog ZagrebDoxa. Zahvaljujem publici ZagrebDoxa jer bez vas sve ovo ne bi bilo moguće, rekao je Puhovski.

Potom je proglašena Nagrada mojoj generaciji koju direktor Nenad Puhovski drugu godinu zaredom dodjeljuje najboljem autoru njegove generacije. Ovu smo nagradu pokrenuli kako bi se prepoznali autori koji su svojim sustavnim radom zadužili dokumentaristiku, bilo angažmanom bilo umjetnički, dodao je. Spomenutu nagradu je osvojio film Osobni svijet redateljice Helene Třeštíkove.

Potom su predstavljene dvije nove nagradne kategorije: Phone Dox nagrada koja se dodjeljuje za najbolji film snimljen mobitelom. Autori iz cijelog svijeta prijavljivali su kratke filmove, od kojih je pet odabrano za prikazivanje. Najbolji među njima odabrao je žiri u sastavu producentica Vera Robić-Škarica te redatelji Nedžad Begović i Dalibor Matanić – riječ je o filmu Deadline/Lifeline Tomislava Jelinčića. Autor je u dokumentarističkoj minijaturi uspio prikazati kontraste unutar vlastitog životnog habitusa. Ovaj film također ističe prednosti mobitela kao novog medija za uspješno instant hvatanje životnih trenutaka, glasi objašnjenje žirija.

Druga nova nagrada je ona za najbolji film iz programa Teen Dox, a o njoj je odlučio žiri sastavljen od učenika i učenica Privatne klasične gimnazije iz Zagreba. Posebno priznanje u ovoj kategoriji žiri je dodijelio filmu Amar (za sva velika postignuća treba vremena) redatelja Andrewa Hintona. Glavnu nagradu osvojio je španjolski film Mali svijet Marcela Barrene.

Nagrada Movies that Matter dodjeljuje se filmu koji po mišljenju žirija na najbolji način promiče ljudska prava. Žiri u sastavu teoretičara i filozofa Srećka Horvata, programske voditeljice Centra za mirovne studije Sandre Benčić te direktorice Međunarodnog festivala o ljudskim pravima Verzio Oksane Sarkisove posebnim priznanjem nagradili su austrijski film Mama ilegalka Eda Moschitza. Glavnu nagradu u ovoj kategoriji osvojio je film Čin smaknuća Joshue Oppenheimera.

Mali pečat koji se dodjeljuje najboljem filmu autora ili autorice do 35 godina starosti prema odluci Mladog žirija – Dicka Fontainea, pročelnika Odsjeka za dokumentarni film u Nacionalnoj filmskoj i TV školi Beaconsfield, redateljice Marte Minorowicz i redatelja Tonćija Gaćine – pripao je rumunjskom filmu Ugasi svjetla Ivane Mladenović. Ovaj film pokazuje stvarnu empatiju prema svojim problematičnim subjektima, no istovremeno jasno vidi njihove mane, koristeći posve primjerenu neposrednu tehniku. Nagradu posvećujemo i iskrenosti te velikoj osjećajnosti kojom autor pristupa mračnom svijetu svojih likova, tim riječima odluku je pojasnio žiri. Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodjeljena su rumunjskom filmu 24 kante, 7 miševa, 18 godina Mariusa Iacoba te poljskom filmu Rogalik autora Pawela Ziemilskog.

Regionalni žiri u sastavu Hanka Kastelicová, izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe, redateljica Ines Tanović i producent Siniša Juričić posebnim priznanjima nagradio je dva hrvatska filma: Kak’ je doma? Kaje Šišmanović i Presuda Đure Gavrana. Glavnu nagradu, Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji, dodjelili su bugarsko-švedskom filmu Cvetanka Youliana Tabakova. Kako bi osobno preuzeo Veliki pečat redatelj Youlian Tabakov danas je doputovao u Zagreb.

Redateljica Vlatka Vorkapić predsjedavala je međunarodnim žirijem koji je uz nju činio i redatelj i producent Audrius Stonys te filmski kritičar i novinar Dragan Rubeša. Posebnim priznanjima u međunarodnoj konkurenciji nagradili su filmove Uljez redatelja Barta Laytona i Elena redateljice Petre Costa. Glavnu nagradu u ovoj konkurenciji žiri je dodjelio američkom filmu Kudzu loza redatelja Josha Gibsona. 

Nakon dodjele nagrada prikazan je švedski film Cijena medalje redatelja Folkea Rydena. U nedjelju, 03. ožujka bit će prikazan poseban program Best of Fest koji uključuje projekcije svih nagrađenih filmova i to u terminima od 12 do 22 sata u dvoranama 3, 4 i 5. Cijena ulaznica za svih pet projekcija u jednoj od dvorana iznosi 35 kuna, a za pojedinačnu projekciju 15 kuna. Nagrada za najbolji film po ocjeni publike bit će dodjeljena u nedjelju, 03. ožujka, a sponzor nagrade publike je Hrvatski Telekom.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u