fbpx

Kvarneru titula najbolje održive destinacije vinskog turizma u Europi

Objavljeno 28.10.2024 - Turizam

Kvarneru titula najbolje održive destinacije vinskog turizma u Europi

Dugogodišnji trud turističke zajednice i vinara Kvarnera urodio je plodom. Onamo stiže još jedno prestižno priznanje – Kvarner je proglašen najboljom održivom destinacijom vinskog turizma u Europi. Priznanje dodjeljuje Kulturna ruta Vijeća Europe “Iter Vitis”.

Od otoka preko opatijskog zaleđa sve do Vinodola. Za vinsku avanturu – Kvarner je pravo odredište. Kažu europski stručnjaci koji su kvarnersku vinsko-turističku priču nagradili i priznanjem.

– Ovo je jedno veliko priznanje za nas proizvođače jer se jako trudimo proizvesti što kvalitetnija i bolja vina. Mi nemamo ogromne količine ovdje na Kvarneru, ali imamo posebnosti u smislu autohtonih sorti, kojih je preko 30, s naglaskom na žlahtinu, kazao je Miroslav Palinkaš, vinar i predsjednik Udruženja vinara Vina Kvarnera.

Kvarner značajan zahvaljujući autohtonim sortama

Uz žlahtinu, kao kraljicu Kvarnera, sadi se i jarbola, belica, sansigot. Pod vinovom lozom je oko 200 hektara površine. Oko 95 posto čine upravo autohtone sorte.

– Mi jesmo mali, ali smo značajni baš zahvaljujući autohtonim sortama i to je naša budućnost, rekao je Marinko Vladić, enolog.

Kad sat otkuca ponoć, nazdravlja se i kvarnerskim pjenušcima. Po proizvodnji, ova regija, treća je u Hrvatskoj.

– Pjenušac kada se otvara ne bi se smjelo ništa čuti, ali mi volimo da se čuje, kako se kaže – neka čaše zveče, dodao je.
Prodaja kontinentalnih vina ruši sve rekorde prodaje na Jadranu

A kada se kuckanje čašama kombinira s ljepotom na tanjuru, onda je to pun pogodak i u turističkom smislu.

– Kad vide što imamo oni jako uživaju u tim zalogajima i ovom podneblju koje uistinu ima što za ponuditi i diljem županije može se uživati, rekao je predsjednik Udruženja vinara Palinkaš.

Enogastronomija više je od same konzumacije. To je priča o ljudima, njihovu radu i kraju.

– Ovo priznanje marketinški puno znači, privlači pažnju kako novinara tako i gostiju na našu destinaciju, posebno u pred i posezoni jer enogastronomija danas postaje jedan od osnovnih motiva dolazaka gostiju na samu destinaciju. U svakom slučaju ova je nagrada kruna dugogodišnjeg rada i TZ Kvarner i naših vinara, zajedničkim snagama radimo na promociju naših vina koja su sve bolja i osvajaju nagrade diljem svijeta, kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera.

Dodatni adut Kvarnera svakako je i titula europske gastroregije za 2026. godinu.

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama