fbpx

Leo Pavela: PGŽ i Ilovčani moraju ponovno uspostavit komunikaciju

Objavljeno 26.11.2023 - Vijesti

Leo Pavela: PGŽ i Ilovčani moraju ponovno uspostavit komunikaciju

Na 22. skupštini PGŽa Leo Pavela je pozvao predstavnike županije i izvršne vlasti u PGŽu da se i fizički upute na Ilovik kako bi opuštenom ozračju uspostavili ponovno povjerenje te kako bi se iznašlo kvalitetno rješenje u luci Mrtvaška na korist građanima Ilovika, Lošinja, ali i gostiju koji koriste uvalu Mrtvaška za svoja putovanja.

Pavela je prije svega zamolio županijske vijećnike da pravilno izgovaraju ime otoka Ilovika, ali i Lošinja pa je još jednom kao Lošinjan na skupštini ponovio kako se naglašava ime otoka Ilovika kroz nominativ, genitiv i dativ što možete pogledati i u VIDEOu!

Na zadnjoj skupštini najvažnija tema je bilo izvješće koje je moralo napraviti povjerenstvo PGŽa kako bi nam objasnili na koji način je došlo do kaosa oko izgradnje luke Mrtvaška te tko je za navedeni gubitak realizacije projekta od 80 milijuna kuna uopće kriv!

Većina skupštine nije prihvatila izvješće navedenog povjerenstva koje je bilo sastavljeno od četvorice vijećnika u skupštini PGŽa, Orjenom Petkovićem, Ivom Vidottom, Nedom Pinezićem i Damirom Pilepićem.

Iako je povjerenstvo imalo puno podršku skupštine PGŽa, rezultati istrage su bili nezadovoljavajući pa su vijećnici zaključke mogli shvatiti svatko na svoj način što je neprihvatljivo. Rad povjerenstva trajao je od siječnja do studenog što je trebalo biti i više nego dovoljno vremena za konkretne informacije.

Na sjednici Županijske skupštine prije godinu dana, Leo Pavela je izravno prozvao Lorisa Raka, predsjednika Upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj, da nije dobro vodio komunikaciju s lokalnim stanovništvom na temu izgradnje luke Mrtvaška te da nije kao županijski vijećnik točno informirao Županijsku skupštinu o događanjima na projektu Mrtvaška, što je izazvalo sukobe, nemire i nepovjerenje lokalnih građana prema izvršnoj vlasti, što je na kraju ukazao i rad povjerenstva!

Loris Rak nije objasnio koji su razlozi da su građani izvršili pritisak na Županijsku lučku upravu Mali Lošinj, na PGŽ i na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Cijelo vrijeme su se građani Ilovika predstavljali kao destruktivni i kao glavni krivci za uništavanje ideje povezivanja sjevernojadranskih otoka, što je daleko od istine. Loris Rak nije objasnio građanima, novinarima i vijećnicima u PGŽ-u da su Ilovčani ustvari bili za izgradnju luke u Mrtvaškoj i još 2005. godine kada je krenuo taj projekt, oni su ga podržavali, ali u prvotnoj verziji koja je predviđala tri puta manje troškove izgradnje (27 milijuna kuna) i prilagođenu rivu za pristajanje njihovih plovila, održavanje državne linije 311 i faznog pristupa gradnji.

U trenutku kada su u ŽLU, Ministarstvu i Županiji odlučili da se izmjesti linija 311, da se digne riva na dva metra i da se spriječi fazna gradnja koja je jedina Ilovčanima omogućavala normalan život, došlo je do nezadovoljstva građana.

Ilovčani su potvrdili da su tek 2021. godine saznali da je projekt promijenjen, što ukazuje da Loris Rak nije prepoznao anomaliju u komunikacijskom kanalu između građana, izvođača rada i naručitelja radova pa je potpuno logično da s obzirom na funkciju koju obnaša u ŽLU, Loris Rak, koji je ujedno i županijski vijećnik, mora podnijeti ostavku!

Cijela Skupština PGŽ-a bila je potpuno uvjerena, prema informacijama Lorisa Raka, da je ŽLU Mali Lošinj u stalnom kontaktu s Ilovčanima te da ih redovito obavještavaju o različitim događanjima i novitetima oko samog projekta. Međutim, to je sve bila laž pa je gotovo cijeli otok Ilovik, na opće zaprepaštenje svih u Skupštini, došao na prve velike prosvjede u povijesti PGŽ-a ispred skupštinara i to u svibnju ove godine, a drama se nastavila dalje usred ljeta 13.lipnja pred mnogobrojnim turistima na otoku Lošinju, kada je izbio sukob Ilovčana sa zaštitarima i policijom gdje su dvije mještanke Ilovika bile medicinski zbrinute, a mnogi su privedeni u policijsku postaju Mali Lošinj, a njih 13 je dobilo sudske tužbe.

Cijeli ovaj neprofesionalno vođeni projekt, osim što je već građane PGŽ-a stajao milijune kuna, skoro je izazvao nove izbore što bi paraliziralo rad Županije na sljedećih godinu dana uz milijunske gubitke koje bi ponovno trebali podmiriti građani PGŽ-a.

Leo Pavela traži od Lorisa Raka da shvati odgovornost funkcije koju trenutno obnaša i sve propuste koje je dosada napravio te da podnese ostavku na dužnost predsjednika Upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj na korist građana ali i vlastite stranke, koja mu je i sama nekoliko puta sugerirala da podnese ostavku.

Ovaj čin pomogao bi izgradnji povjerenja između građana otoka Ilovika i Lošinja s PGŽom što je od iznimnog značenja za nesmetani daljnji razvoj naše županije, zaključuje županijski vijećnik Leo Pavela!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama