fbpx

Lisinski i Zagrebačka filharmonija – novi ravnatelji, novi programi

Objavljeno 25.09.2023 - IzdvojenoKultura

Lisinski i Zagrebačka filharmonija – novi ravnatelji, novi programi

Mjesec je dana otkad je na čelo Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog došla nova ravnateljica, muzikologinja Nina Čalopek, dok je Zagrebačku filharmoniju preuzeo pijanist Filip Fak.

Pod istim krovom – dvije kulturne institucije i dva nova ravnatelja najavljuju blisku suradnju i zajedničke projekte.

U mjesec dana, koliko je na čelu Koncertne dvorane, Nina Čalopek obišla je zgradu, kaže, od podruma do krova. A budući da je dužnost preuzela u godini u kojoj dvorana obilježava 50.-ti rođendan, odmah je počela s planiranjem programa proslave. Temeljna okosnica programa dvorane ostaje široj javnosti najatraktivniji “Lisinski subotom” koji, i u novoj sezoni, ugošćuje renomirane orkestre iz cijeloga svijeta.

– Namjera je u cijelom mom mandatu približiti publici i neke nove žanrove, koji nisu iz klasične glazbe, a koji i nisu jako strani ovoj dvorani, poput jazza, world musica, etna, ali i eksperimentalnu i alternativnu glazbu, govori Nina Čalopek, ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Na pitanje hoće li u “Lisinskom” i dalje nastupati estradni umjetnici, ravnateljica “Lisinskog” odgovara kako su u 50 godina velike povijesti dvorane neki koncerti ostali u memoriji naše kulture.

– Koncerti Olivera Dragojevića ili Vice Vukova tako da dvorana Lisinski mora ići dalje i u tom smjeru, otvoriti svoja vrata i takvim tipovima glazbe, naglasila je Čalopek.

U uskoj suradnji s Dvoranom “Lisinski” široj ćemo publici nastaviti nuditi klasičnu glazbu, bez pretjeranog populizma, ističe novi ravnatelj Zagrebačke filharmonije najavljujući novi zajednički projekt u travnju.

– Radi se o festivalu Glazbeno proljeće za koji vjerujem na će biti na državnom nivou po važnosti, a koji će slaviti, odnosno u fokusu imati hrvatsku glazbenu baštinu, istaknuo je Filip Fak, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

– Orkestar koji je u najboljem svom sastavu, ja vjerujem povijesnom, zadovoljstvo je raditi s njima. Mislim da je perspektiva sjajna kad još napravimo neke promjene u smislu marketinga da ZF postane vidljivija u širem društvu, o ansamblu, čiji je bio dugogodišnji član kazao je.

Biografijom i dosadašnjim profesionalnim dosezima ovih dvoje ljudi zaslužili su ravnateljske mandate. No upravljačka fotelja donosi potpuno nove izazove. Kako će se u njima snaći? Pratit ćemo.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama