Lošinjski muzej: Izložba Alfreda Grafa “O(u)tisak – čovjek i priroda” – najava

Objavljeno 15.05.2022 - Kultura

Lošinjski muzej: Izložba Alfreda Grafa “O(u)tisak – čovjek i priroda” – najava

U sklopu programa Prozor u umjetnost, jedan umjetnik jedno djelo na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2022. u Muzeju Apoksiomena u 19 sati će se otvoriti likovna izložba O(u)tisak – čovjek i priroda austrijskog umjetnika Alfreda Grafa.

Graf je multidisciplinarni umjetnik koji živi i radi u Beču. Dobitnik je brojnih nagrada i stipendija za svoj rad. Samostalno i skupno je izlagao u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Francuskoj, Izraelu, Grčkoj, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Malti i SAD-u.

Član je austrijskog umjetničkog udruženja Atrium et Arte, već duži niz godina boravi i stvara na otoku Lošinju te je gotovo stalni gost Muzeja Apoksiomena. Fotografije inkrustiranog Apoksiomena postale su Grafova inspiracija za stvaranje vlastitih djela. Inspiracija brončanim kipom mladog atleta Apoksiomena svjedoči o sveprisutnom suvremenom nadahnuću antikom kao kanonom poimanja ljepote ljudskog tijela. Grafova je polazna ideja spojiti nespojivo, duh klasične skulpture s otiskom tijela autora u mekanim dijelovima krajolika, morskim uvalama u pojasu plime i oseke. Vlastito tijelo postavlja kao subjekt, sredstvo rada, a krajolik i svoj um kao objekt, predmet svijesti i doživljaja. Uzajamnim spajanjem i brisanjem granica između subjekta i objekta dolazi do preobrazbe u kojoj subjekt postaje objekt. Impresija krajolikom postaje otisak tijela koji prelazi u ekspresiju, izričaj – torzo. Svojim radom istražuje granice te prikazuje bitnu korelaciju između dvije „žive“ stvari – krajolika i umjetnikove vizije. Smatra da neodvojivost čovjeka od prirode određuje njegovo postojanje.

Predstavlja se sa skulpturom Sedimentni torzo- uvala Tuhin (Apoksiomen), nastalom u 2021. godini.

Izložbom O(u)tisak – priroda i čovjek Graf problematizira sveopću ugroženost ekološkog sustava kao gorućeg globalnog problema današnjice u svijetu, čija je posljedica neodgovorno i neetičko ponašanje modernih ljudi. Usmjeren na ravnotežu uporabe tehnologije (materijala stvaranja) i očuvanja okoliša, autor promišlja o ekologiji želeći potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema našem otoku, moru i prirodi općenito.

Program Prozor u umjetnost, jedan umjetnik jedno djelo ulični prozor muzeja pretvara u izložbenu vitrinu koja spaja vanjski i unutrašnji prostor, istovremeno pružajući gledatelju različiti pogled na djelo. Prozor vizualno postaje okvir izloženog djela. Ovisno o izvoru svjetla, dnevno ili umjetno, i mjestu promatranja, djelo privlači posjetitelje muzeja i slučajne prolaznike na promatranje.

Izložba se može razgledati do 15. rujna 2022. prema radnom vremenu Muzeja Apoksiomena. Radno vrijeme do 14. lipnja je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati (ponedjeljkom zatvoreno). 15. lipnja radno vrijeme je od utorka do nedjelje od 9 do 22 sata (ponedjeljkom zatvoreno).

Autor: Zrinka Ettinger Starčić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama