Majstorski ciklus i Muzički biennale Zagreb

Objavljeno 23.03.2013 - Zabava

Majstorski ciklus i Muzički biennale Zagreb

27. MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

Četvrtak, 11. travnja 2013. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a

Aleksandar Kalajdžić, dirigent

Monika Leskovar, violončelo

Goran Jurić, bas

Witold Lutosławski: Livre pour orchestre

                                    Koncert za violončelo i orkestar

Stanko Horvat: Jama, za bas solo, mješoviti zbor i orkestar

U suradnji s festivalom suvremene glazbe, Muzičkim biennalom Zagreb, koji još od 1961. godine u Zagreb privlači stručnjake i ljubitelje suvremene glazbe iz cijelog svijeta, Majstorski ciklus HRT-a odat će  počast Witoldu Lutosławskom i Stanku Horvatu.

Prema nekima najveći poljski skladatelj nakon Frédérica Chopina, Witold Lutosławski (1913.-1994.) za svoju je stogodišnjicu rođenja zaslužio dva djela. Knjigu za orkestar (Livre pour orchestre) iz 1968., koncipirao je u četiri poglavlja koja dijele tri interludija, čiji je materijal namjerno neupečatljiv i služi, kako je pojasnio, opuštanju publike. Koncert za violončelo (1970.) posvetio je velikom Mstislavu Rostropoviču; odnos solista i orkestra u nekima je izazvao asocijacije na tadašnji odnos staljinističkog režima prema sovjetskim intelektualcima.

Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će Aleksandar Kalajdžić, maestro rođen u Zagrebu koji niz godina u Berlinu njeguje uspješnu međunarodnu karijeru. Solistica će biti naša mlada i u svijetu proslavljena violončelistica Monika Leskovar, „talenta koji se pojavljuje samo milošću Božjom“ (Sofia Gubaidulina).

Nakon više desetljeća, ponovno ćemo u Zagrebu moći čuti kantatu Jama akademika, skladatelja, pedagoga i nekadašnjeg umjetničkog ravnatelja MBZ-a Stanka Horvata (1930.-2006.). Potresne stihove Ivana Gorana Kovačića pjevat će mladi bas Goran Jurić, rado viđen suradnik Zbora HRT-a, ali i sve prepoznatljiviji na svjetskim opernim scenama poput Rimske opere, venecijanskog Teatra La Fenice ili Bavarske državne opere u Münchenu.

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ulaznice po cijeni od 40 i 60 kn kupuju se na blagajni dvorane.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama