Mala tvrtka iz Grubišnog Polja razvila ideju pošumljavanja dronom

Objavljeno 01.12.2021 - GospodarstvoIzdvojeno

Mala tvrtka iz Grubišnog Polja razvila ideju pošumljavanja dronom

Mala tvrtka iz Grubišnog Polja razvila je ideju pošumljavanja iz zraka. Dronovi izbacuju bombe sjemenki, čime se olakšava pošumljavanje teško pristupačnih, požarom zahvaćenih područja. Ona je među nekoliko tvrtki u svijetu koje se time bave. Interes za projekt iznimno je velik, pogotovo u zemljama u kojima su harali veliki požari.
– Sama ideja o kombinaciji za pošumljavanje dronovima počela je kao inovacija, gdje bi se klimatske promjene mogle rješavati s pomoću tehnologije. Nažalost, ljudsko društvo je svojim napretkom tehnologije dijelom uništilo okoliš, ali istom tom tehnologijom može pomoći da se on obnovi, objašnjava Dušan Jelić, znanstvenik i poduzetnik.

Šumske površine neprekidno se smanjuju. U Dalmaciji ih najčešće uništava vatra. Slavonske šume suše se zbog neprimjerenih promjena vodotoka, ekosustava, nametnika, a tu je još i nekontrolirana sječa.

– Jedno od rješenja je, naravno, masovno pošumljavanje, vraćanje šuma i obnova postojećih, zato što šuma efikasno, zajedno s tlom i podslojem, apsorbira CO2, uklanja ga iz atmosfere, a time se mogu znatno smanjiti klimatske promjene, nastavlja Jelić.

Pošumljavanje s pomoću dronova ima dosta prednosti u odnosu na ono klasično. Premošćuje nedostatak radnih ruku, idealno je za nepristupačne terene i velike površine. Dronovi se pune autohtonim sjemenkama koje zajedno s omotačem čine “Koogle Earth”.

Sjemenka se zamota određenom masom u kojoj ima pijeska, gline, humusa, gnojiva, kao i sjeme trave, a cilj je da, kad se izbaci, može preživjeti do trenutka klijanja.

– Znači da je predator ili neka životinja ne odnese i da je vremenski uvjeti ne unište, taman da joj da vremena da proklija i da se počne razvijati, objašnjava Anđelko Vragović, urbani šumar.

Uz pošumljavanje, još je jedan važan zeleni projekt za koji je tvrtka povukla sredstva iz Hrvatske agencije za razvoj malog i srednjeg poduzetništva – urbane farme. Među onima koji su se Dušanu Jeliću pridružili svojim znanjem u razvoju procesa automatizacije, mehanizacije i senzorike, vlasnik je tvrtke Vesela motika. Urbani farmer Sergej Lugović poručuje: “Mnogo ljudi misli da će uzgajati da stisnu samo gumb. Bez manualnog rada neće ništa izrasti!”

Za uzgoj hrane u kontroliranim uvjetima u gradu, na balkonu, u stanu, Sergej kaže da je naša budućnost.

Spojem tehnologija dobivaju se podaci kojima se upravlja uzgojem na optimalan način.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u