Malom Lošinju certifikat Top 100 održivih destinacija svijeta !

Objavljeno 28.09.2016 - Turizam

Malom Lošinju certifikat Top 100 održivih destinacija svijeta !

U sklopu konferencije ‘Svjetski dan zelenih destinacija’ održanoj u Ljubljani, 27. rujna Mali Lošinj primio je prestižni certifikat ‘Top 100 održivih destinacija svijeta’ u 2016. godini.

‘Top 100 održivih destinacija u 2016.’ zajednička je inicijativa organizacija Green Destinations, TravelMole, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network (AEN) te Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC). Za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je Ekspertni tim Top 100 održivih destinacija te Top 100 održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 40 međunaradonih top stručnjaka u turizmu i održivosti. Certifikatom Top 100 održivih destinacija u svijetu, Mali Lošinj postao je dijelom najveće zelene destinacijske zajednice u svijetu.

Za destinaciju otoka vitalnosti, prestižni certifikat primio je gradonačelnik Grada Malog Lošinja te ujedno i zeleni destinacijski ambasador Gari Cappelli. Činom zelenog ambasadora predstavnik postaje članom ekskluzivne zajednice profesionalaca koji su obavezni doprinijeti boljitku destinacije kao i odgovornom turizmu. Ambasadori predstavljaju povezanost između destinacije i zelenog destinacijskog partnerstva, a tom povezanošću stvara se prilika za dijeljenjem znanja i iskustva s istomišljenicima iz cijeloga svijeta. Zelena destinacijska zajednica stvorena je u svrhu osnivanja ekskluzivne mreže koja će pridonijeti Međunarodnoj godini održivog turizma za razvoj 2017. najavljenoj od Glavnog tajništva UN-a.

Lošinj je ovom nagradom dokazao svoje mjesto među svjetski prepoznatljivim destinacijama. Zahvaljujući sinergiji posjetitelja i stanovništva, još jedanput je nagrađen trud koji destinacija ulaže u svoju održivost. Temeljem toga, otok vitalnosti smatra se dugoročnom destinacijom koja povezuje prirodne ljepote i očuvanost krajolika s kvalitetom života na otoku, izjavio je gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli.

Tijekom dvodnevne konferencije u sklopu Top 100 video priča, gdje je svaki ambasador prikazao održivosti, identitet, povijest i tradiciju svoje destinacije, Mali Lošinj predstavio se svjetskoj publici video projekcijom o jedinstvenom Muzeju Apoksiomena. Sljedećeg dana konferencije, 28. rujna, Lošinj je po temi Turizam i okoliš prikazao projekt istraživanja i očuvanja morskog okoliša kroz javnu svijest i obrazovanje prezentacijom Prijateljstvo Lošinja i dupina.

Na konferenciji, u sklopu koje su se održale i brojne radionice o održivom turizmu, sudjelovali su i Predsjednik Upravnog odbora Svjetskog Savjeta za održivi turizam (GSTC) savjetnik glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Luigi Cabrini, svjetski lider za održivost u turističkim destinacijama Albert Salman, europski stručnjak za održivi turizam i indikatore Cinzia De Marzo te direktorica Slovenske turističke zajednice Maja Pak.

Na svjetskom danu zelenih destinacija lansirana je ‘Svjetska zelena karta’, incijativa koja želi prikazati zelenu ponudu za putovanja svim potrošačima putem informacijskog sustava koji informira posjetitelje o najboljem doživljaju i iskustvu odmora u najodgovornijoj destinaciji svijeta. Na Zelenoj karti svijeta svoje mjesto uz Mali Lošinj pronašli su i otok Krk, Pula, Gorski kotar, Delnice te Drniš.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama