Mandarine na udaru bolesti

Objavljeno 29.06.2020 - IzdvojenoVijesti

Mandarine na udaru bolesti

Plantažeri neretvanskih mandarina na mukama. Stabla im napada opaka antraknoza. Na stablima se suše listovi i grane, a ove godine bolest uzima sve više maha. Struka se na detaljne analize bacila još lani. Potvrdilo se kako je riječ o antraknozi, a rezultati ovogodišnje analize uzoraka očekuju se idućih dana.

Situacija na pojedinim nasadima klementina ove godine još je teža. Na pojedinim lokacijama vide se već cijela, potpuno osušena stabla. – Ovo stablo prije mjesec dana bilo je po meni meni potpuno zdravo. Kad sam pilo ostala stabla, ono je bilo zeleno, sad znači u roku od sedam dana se osušilo i što mogu očekivati – da će ovaj kompletan nasad u idućih godinu, dvije dana biti za vađenje, kaže Božo Sršen.

– Žuti listovi i suhe grane na stablima agruma davno su uočeni, ali bili su uvijek na nekim mikro-lokacijama koje su bile malo niže. Ove godine ipak je to više izraženo. Ne znam o čemu se radi. Struka bi trebala dati odgovor na to, poručuje potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Neven Mataga.

– Prošle godine su napravljene analize , utvrdilo se da je riječ o antraknozi. Dano je mišljenje stručnjaka – HAPIH-a da je potrebno uvesti ozbiljniji nadzor zdravstvenog stanja mandarina u dolini Neretve, osgovara, predsjednik Udruge voćara i povrtlara Neretvanska mladež, Opuzen mr. sc. Željko Bjeliš.

Stručne službe Ministarstva poljoprivrede, pak, kažu da problem treba sagledati mnogo šire i detaljnije.

– Ne možemo samo govoriti da je patogen uzročnik žućenja listova i sušenja grana. Moramo se osvrnuti da su nasadi agruma od 2014. izloženi djelovanju temperaturnih ekstrema, poglavito temperaturama iznad 36 stupnjeva. Zatim u 2017. godini imali smo smrzavanje određenog dijela nasada koje je bilo znatno. Te posljedice se i dana danas osjećaju i vide se u slaboj kondiciji stabala, objašnjava Ivana Talajić iz Ministarstva.

Što preporučuje struka?

Gospođa Talajić naglašava i da karakteristike tla u sušnom razdoblju također mogu utjecati na zdravstveno stanje neretvanskih agruma. Dolina Neretve ima, kaže problem zaslanjenosti tla i vode. Dodatno negativno na to je utjecala i suša u ožujku, travnju i svibnju.

Ipak, mnogo toga će se znati nakon ovogodišnje detaljne analize čiji se rezultati očekuju u sljedećih nekoliko dana. Struka preporučuje kemijsku zaštitu registriranim pripravkom na osnovi djelatne tvari mankozeb. Preporuka je preventivno tretiranje nakon cvatnje.

Udruga poljoprivrednika Neretvanska mladež zatražila je pomoć od Ministarstva poljoprivrede u suzbijanju antraknoze. Pomoć je zatražila i Hrvatska poljoprivredna komora. Predsjednik Udruge voćara i povrtlara Neretvanska mladež mr. sc. Željko Bjeliš tvrdi: “Nemao sredstava koja su učinkovita u suzbijanju ove bolesti i tražimo od Ministarstva i od HAPIH-a da se hitno uključi u program suizbijanja i determinaciju ove bolesti”.

Bolest ne bi trebala utjecati na kvalitetu neretvanskih mandarina jer na suhim granama plodova nema.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u