Martina Dalić: Pupovac je bio u sukobu interesa

Objavljeno 30.10.2018 - IzdvojenoVijesti

Martina Dalić: Pupovac je bio u sukobu interesa

U emisiji U mreži prvog analizirana je jučer predstavljena knjigu “Agrokor – slom ortačkog kapitalizma”. Gosti su bili autorica knjige i bivša potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, predsjednik Udruge stranih investitora Mladen Fogec i novinar Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.

Martina Dalić rekla je kako joj prisustvo brojnih ljudi jučer pokazuje i dokazuje da je to za hrvatsko gospodarstvo bio iznimno važan događaj, iznimno važan i težak proces, ali i proces koji je uspio. Većina poduzetnika i gospodarstvenika koji su ondje bili, bili su sudionici toga procesa, rekla je Dalić.

Knjigu je pisala, kaže, na način da je može pročitati i razumjeti svatko tko nije ekonomist, tko nije stručnjak za financije, korporativne financije. Ona je knjiga o ekonomskom procesu, ali i knjiga o našoj politici, jer se taj ekonomski profesionalan stručni proces zbivao u političkom okruženju. Politika je silno željela ući u taj proces, silno dominirati tim procesom koji je osmišljen da sa politikom i političkim odnosima nema veze. Međutim ispalo je ipak na jedan drugačiji način, istaknula je Dalić.

Govorila je i o svojoj ostavci. Podsjetila je da je zbog objavljenih mailova podnijela kaznene prijave te istaknula Milorada Pupovca kao osobu iz vladajuće koalicije koja je, na neki način, podignula hajku u javnosti i iznudila njezinu ostavku.

Pupovac: Ne vidim da se Dalić može vratiti u Vladu dok je SDSS u koaliciji

“On se u ovoj temi izjašnjavao vrlo jasno, vrlo nedvosmisleno, a na neki nači s obzirom da je ova tema i cijeli ovaj proces u jednom trenutku se u njemu pojavilo nekakvo pitanje sukoba interesa. Po mom mišljenju gospodin Milorad Pupovac je bio u teškom sukobu interesa u cijeloj ovoj temi Agrokor zbog toga što svatko može pročitati u biltenu o bankama Hrvatske narodne banke da je Agrokor bio suvlasnik Tesla banke. Tesla banka jest bila njegov politički projekt. Ja to kao bivši ministar financija mogu posvjedočiti. On je tamo bio predsjednik Nadzornog odbora kako državni dužnosnik u kontekstu postojećeg zakona o sprječavanju sukoba interesa. Prema tome ja mislim da netko takav, tko je po mom mišljenju bio u dubokom sukobu interesa u slučaju odlučivanja o Agrokoru, je s druge strane vodio upravo to nezadovoljstvo u vladajućoj koaliciji štiteći neka kvazi načela koja, da je sva ta načela primjenio na sebe onda bi se iz cijele te debate isključio kako je to sada popularno i kako se recimo tražilo, očekivalo i kako je učinio ministar Marić. Meni gospodin Todorić nikada nije učinio nikakvu uslugu”, izjavila je Dalić.

Mladen Fogec koji je u to vrijeme bio član Savjetodavnog Vijeća prisjetio se kako mu je kao čovjeku s tridesetogodišnjim iskustvom u poslovnom svijetu bilo nezamislivo da je moglo doći do takve situacije. Kako je moglo doći do svega toga obzirom da znam kako funkcioniraju kompanije sa puno puno tisuća zaposlenika i ogromnim prihodima. Radilo se o milijardama koje uvijek moraju i imaju zaštitne mehanizme da do takvih stvari ne dođe. Što je radio Nadzorni odbor, revizije… Neshvatljivo je revizorska izvješća nisu radili etablirani svjetski revizori, rekao je Fogec.

Uvjeren je da nije bilo drugog izbora i da je ovaj način bio jedini mogući da se ta priča uspješno završi. Gledajući čisto poslovno, mislim da je posao napravljen dobro i uspješno u datim okolnostima, a vjerovatno će i budućnost pokazati da je to bilo ispravno, istaknuo je.

Frenki Laušić iščitava kako je Martina Dalić knjigom željela pojasniti ekonomsku pozadinu čitave situacije i svoju političku i ekonomsku motivaciju da u tome sudjeluje. Da je prevladala ova druga, publicistička strana njenog karaktera možda bi bilo pikanterija, rekao je Laušić. Smatra da bi posjećenost promocije bila puno slabija da cijeli proces nije uspio.

Naglasio je kako je dobro to što je do sada potvrđen pravni uspjeh ovog procesa. “U Hrvatskoj su Ustavni sud i Visoki trgovački sud potvrdili Lex Agrokor. Trgovački visoki sud je ustvari potvrdio nagodbu vjerovnika. Pravosudni sustavi u Engleskoj i Švicarskoj su priznali Lex Agrokor. Ukoliko se to dogodi i u New Yorku, u pravnom smislu Lex Agrokor će manje-više biti zatvoren i biti će vrlo teško bilo kome eventualno tužiti državu, tražiti novac”, rekao je Laušić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama