Mediji su opet bili u pravu….

Objavljeno 18.07.2019 - IzdvojenoVijesti

Mediji su opet bili u pravu….

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao kako je za smjene u Vladi dobio podršku u stranci te koalicijskih partnera u parlamentarnoj većini.

– Promjene će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s provedbom programa Vlade, nastavi s brojnim aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva, na jačanje solidarnosti u društvu, na smanjivanje polariziranosti i tenzija u hrvatskom društvu i u konačnici da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje na izborima 2016. godine, a kruna tih aktivnosti bit će predsjedanje Vijećem Europske unije. u prvoj polovici 2020. godine, rekao je Plenković.

– Na tim temeljnim postavkama je i koncipirana ova rekonstrukcija Vlade koja je, kao što vidite, veća nego što su bila nagađanja u medijima, rekao je Plenković.

Potom je predstavio smjene i obznanio nova imena i funkcije u Vladi kako je ranije potvrđeno HRT-u.

Novi potpredsjednici Vlade bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić koji će koordinirati aktivnosti za gospodarstvo.

Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi iskusni diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, rekao je Plenković, kako je i bilo ranije potvrđeno je HRT-u.

Nova ministrica poljoprivrede bit će dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava na čije će čelo doći Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a.

Na upražnjeno mjesto ministra državne imovine na koje je u ponedjeljak ostavku dao Goran Marić stiže Mario Banožić. On je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Prije pet dana za novog ministra uprave umjesto Lovre Kuščevića predstavljen Ivan Malenica, sadašnji dekan Veleučilišta u Šibeniku.

HRT-u je također potvrđeno, a jednako je tako i na konferenciji za medije komunicirao premijer Plenković, kako Sanja Putica postaje državna tajnica u ministarstvu obrazovanja, Nikolina Brnjac postaje državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a Josip Bilaver državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Premijer Plenković od svih ministrica i ministara očekuje maksimalni angažman u ispunjavanju ciljeva i realizaciji programa Vlade.

– Pred nama je još dosta rada. Cilj rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati one ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskog društva i građana, rekao je Plenković.

Zahvalio je svim dosadašnjim ministrima i njihovim doprinosima u resorima koje su vodili. Pobrojao je njihove uspjehe i postignuća.

Sve ove promjene šef HDZ-a i Vlade Andrej Plenković priopćio je i partnerima u vladajućoj koaliciji na sastanku prije ove konferencije za medije. Iz izjava pojedinih čelnika moglo se zaključiti da će premijer bez problema dobiti potporu za predloženu rekonstrukciju.

Premijer Andrej Plenković u sklopu rekonstrukcije Vlade smijenio je ministre Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, potvrđeno je HRT-u. Za promjene u Vladi dobio je večeras i potporu koalicijskih partnera, potvrdio je zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg nakon sastanka.

Sve ove promjene u Vladi i ministarstvima premijer i predsjednik HDZ-a iznio je predvečer na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama