fbpx

Međunarodni praznik rada obilježava se diljem Hrvatske

Objavljeno 01.05.2022 - Vijesti

Međunarodni praznik rada obilježava se diljem Hrvatske

U Hrvatskoj i diljem svijeta obilježava se Međunarodni praznik rada u znak sjećanja na veliki štrajk 40.000 radnika 1886. u Chicagu. Nakon dvije godine stanke Zagrebom je ponovno prošla velika prosvjedna povorka. Pod sloganom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika” tražio se rast plaća, veća prava i jačanje kolektivnog pregovaranja.

Rast plaća i broja kolektivnih ugovora, posebice granskih u privatnom sektoru, te učinkovitiji nadzor nad njihovom provedbom, središnji su zahtjevi i poruke sindikata.

Upozorili su da su standard i realna vrijednost plaća ugroženi golemim poskupljenjima i inflacijom, te poručili da je jedini način na koji se mogu očuvati rast plaća.

Sudionici povorke u kojoj je simbolično bio i traktor s prikolicom transparentima su zatražili normalno radno vrijeme, veće plaće, ugovore na neodređeno.

U prosvjednoj povorci ljudi su iz mnogih dijelova Hrvatske. Došli su među ostalim i iz Vrbovca, Karlovca, Rijeke…

Tomašević: Cilj nam je iskorijeniti agencijski rad i ugovore na određeno

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u nedjelju na proslavi 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u Maksimiru da će se Grad kao poslodavac truditi da poboljša uvjete rada, a cilj je iskorijeniti agencijski rad i ugovore o radu na određeno vrijeme.

– Puno se ovih dana govori o smanjenu broja radnika u Zagrebačkom holdingu, međutim ne govori se da smo od dolaska na vlast u gradskim vrtićima zaposlili 440 ljudi, u ovom trenutku zapošljavamo 80-ak vozača u ZET-u i 40 vatrogasaca, a zaposlit ćemo i 40 novih komunalnih redara”, rekao je Tomašević s pozornice u Maksimiru brojnim sugrađankama i sugrađanima.

Bitno je, kaže, da se ljude zapošljava na stvarnim javnim natječajima, nakon što se u Zagrebu godinama zapošljavalo po stranačkoj iskaznici, ali ta su vremena prošla.

Istaknuo je da se na 1. svibnja sjećamo svih koji su se izborili za radnička prava, koja se danas uzimaju zdravo za gotovo, te poručio da borba mora ići dalje. Zagrebačka vlast čvrsto vjeruje u sindikalno udruživanje i kolektivno pregovaranje, jer se jedino tako mogu izboriti radnička prava i bolji uvjeti rada, a to doprinosi boljem društvu i kvalitetnijem životu za sve.

Tomašević je također obišao štandove na kojima se dijele grah i štrukli, a ove godine je u maksimirskom parku uz prigodni zabavni program pripremljeno 30.000 porcija graha i 15.000 porcija štrukli.

Splićani tradicionalno slavili na Marjanu

Međunarodni praznik rada u Splitu se u nedjelju tradicionalno obilježio u Park šumi Marjan uz grah, pjesmu i zabavu, a građanima su se pridružila i trojica kandidata za splitskog gradonačelnika.

Bivši gradonačelnik Ivica Puljak praznik rada čestitao je svim građanima Hrvatske, posebno onima koji su otišli u druge zemlje “koje vode više računa o radnicima”. Istaknuo je da i radnici u Hrvatskoj zaslužuju živjeti dostojanstvenije i bolje te rekao kako je njegova vlast u deset mjeseci “uvodila red i brinula o javnim interesima”.

– Sada će građani imati priliku potvrditi jesu li za takav smjer razvoja Splita, poručio je Puljak.

Đogaš: Ozbiljan i težak rad jedini je recept

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zoran Đogaš je građanima obećao da će se kao gradonačelnik boriti za svako radno mjesto. “Borit ću se za stvaranje radnih mjesta, posebno za mlade koji moraju moći ostati ovdje ako to žele”, istaknuo je Đogaš koji je novinarima rekao da vjeruje samo u teški rad.

– Ozbiljan i težak rad je jedini recept da se nešto u životu napravi, izjavio je.

Na Marjanu je bio i SDP- ov gradonačelnički kandidat Davor Matijević koji se posebno osvrnuo na sudbinu tisuću radnika Brodosplita koji od siječnja nisu dobili plaću, ali i na mlade koji nemaju materijalnu priliku kupiti stan, kao i radnike koji su potplaćeni.

– Današnji praznik ne možemo samo svesti na izlet na Marjan i porciju graha, treba razmisliti da ima radnika koji ne primaju plaću već tri mjeseca, a pitanje je hoće li uopće imati posla, rekao je Matijević. Kao otvorena pitanja o kojima treba razgovarati naveo je poziciju malih obrtnika u Splitu, prosvjetara, medicinskih sestara i ostalih.

Proslava Međunarodnog praznika rada, u organizaciji gradske tvrtke Žnjan, održana je na platou ispred Zoološkog vrta gdje su se zabavljali stari i mladi koji su na Marjan stigli autobusima koje je grad osigurao besplatno.

Na programu su dječja lutkarska predstava, stand-up nastupi splitskih komičara, koncert Mjesnog odbora. Uz zabavni program, održava se i Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), te splitske craft pivovare Mandrill i Prostor.
Osječani obilježili Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada Osječani su u nedjelju obilježili na lijevoj obali rijeke Drave, gdje je grad Osijek podijelio više od 2.500 porcija graha i slavonske slastice gužvare, uz glazbeno-zabavni program.

U podjeli graha, i po prvi puta slavonske slastice gužvare, sudjelovao je i osječki gradonačelnik Ivan Radić, koji je uputio čestitku svim radnicima te zahvalio svima koji su došli obilježiti Međunarodni praznik rada.

– Ovogodišnji praznik rada dočekali smo s nikada boljim rezultatima, imamo pad broja nezaposlenih i rast broja zaposlenih, pohvalio se Radić.

Naveo je kako se, u odnosu na lanjski ožujak, ovog ožujka u Osijeku bilježi dva posto više zaposlenih i 20 posto manje nezaposlenih. Izrazio je uvjerenje da će se ti pozitivni trendovi nastaviti i u budućnosti.

– Imamo veliki broj novih investicija u gradu, gospodarstvenike smo oslobodili komunalnog doprinosa što vjerujem da će privući još više investitora, poručio je Radić.

Članovi Udruge majstori kotlića Slavonije i Baranje u 12 su kotlova pripremili tisuću litara graha, što je dovoljno za 2500 do 3000 porcija, kazao je Marko Oršolić, član udruge.

Za praznički program na otvorenom, kojeg zbog pandemije koronavirusa nije bilo protekle dvije godine, iz gradskog je proračuna osigurano 50 tisuća kuna.

Praznik rada u Bjelovaru

U Bjelovaru je Praznik rada počeo u zoru tradicionalnom prvosvibanjskom motobudnicom na kojoj se okupio rekordan broj motorista, njih oko tisuću. Ulicama grada vozili su u pratnji policije od 5 ujutro. Riječ je o događaju jedinstvenom u svijetu, koji se temelji na tradiciji iz 30-ih godina prošlog stoljeća kada su radnici bukom motora prosvjedovali protiv ondašnjih kapitalista.

Pula: Vijenci za pale radnike – žrtve prvosvibanjskih demonstracija

Izaslanstvo grada Pule predvođeno gradonačelnikom Filipom Zoričićem položilo je u nedjelju vijenac na spomen ploču na trgu Portarata radnicima koji su 1920. godine na tom mjestu pali kao žrtve prvosvibanjskih demonstracija.

Solidarnost radništva, istaknuo je Zoričić, ostat će trajna vrijednost koja i danas može biti putokaz u borbi za bolje i pravednije društvo. Potvrdio je kako će Grad poduprijeti prijedlog mjesnog odbora Stari grad da se ulica Sergijevaca preimenuje, kao i nekada, u Prvomajsku.

– Dobro je da se i na taj način, simbolički, istaknu značajni trenuci u povijesti ovog grada, poručio je Zoričić.

Vijenac na Portarati položili su i predstavnici Jadranskog sindikata čiji je predsjednik Boris Cerovac, govoreći o sve težem položaju radnika, ustvrdio kako je prosječna plaća u Istri ispod hrvatskog prosjeka što je, smatra on, dokaz da se novac poreznih obveznika loše raspoređuje i da se donose krive odluke.

– Prosječna plaća u Istri je ispod hrvatskog prosjeka, a zbog turizma sve je skuplje. Gdje je nestao bunt radništva, upitao se Cerovec.

Kazao je i kako turizam treba razvijati, ali nikako na uštrb drugih djelatnosti.

– Zar protekle dvije godine nisu bile dovoljna opomena, zar se nije shvatilo da je turizam grana koja je jako ranjiva, upitao se te dodao kako treba raditi na “vraćanju realnog sektora, bez kojeg su gradovi, županije i država ranjivi”.
Tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada održala se u Šijanskoj šumi, besplatno će se dijeliti pripremljene srdele, a organiziran je i bogat popratni program.

“Plavi se Jadran talasa, radnička odmara se klasa”

U većini Hrvatske tradicionalno se za Praznik rada jede grah, ali se na stolu nađu i paprikaš, čobanac, peka… Za malo drugačiji jelovnik odlučili su se u jednom zadarskom hotelu, gdje su se okupili turisti i domaći radnici.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama