Milanović ipak loše vodi gospodarstvo, potvrdili i u EU

Objavljeno 19.12.2015 - GospodarstvoVijesti

Milanović ipak loše vodi gospodarstvo, potvrdili i u EU

U prva tri kvartala ove godine Hrvatska ima najveći pad zaposlenosti u Europskoj uniji. Hrvatska je ujedno bila i jedina zemlja EU u kojoj je broj zaposlenih u trećem tromjesečju smanjen na godišnjoj razini, premda u visini blagih 0,3%. U drugom tromjesečju broj zaposlenih poskočio je 2,2%, pokazuju podaci Eurostata.

U studenom je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bez posla bilo 284.657 osoba – 3,2% više u odnosu na prethodni mjesec. Čak 55% od ukupnog broja nezaposlenih pripada dobnoj skupini od 20 do 45 godina, odnosno najproduktivnijoj radnoj dobi. Gotovo polovica (oko 47%) od ukupnog broja nezaposlenih bez posla su dulje od godinu dana.

Zaposlenost je pala i u Portugalu za 0,5% i Malti za 0,3%. Najveći rast zaposlenosti imale su Estonija 2,1%, i Mađarska, 0,8%. Slijede Irska, Španjolska, Luksemburg i Velika Britanija, gdje je broj zaposlenih u odnosu na drugo tromjesečje 2015. porastao za 0,6%.

Najveći je skok broja zaposlenih na godišnjoj razini u trećem tromjesečju zabilježen u Estoniji, za 4,4%, te u Španjolskoj i Irskoj, za po 3,0%.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama