Milanović oštro prema Srbiji!

Objavljeno 13.04.2021 - IzdvojenoVijesti

Milanović oštro prema Srbiji!

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je razgovarao s predstavnicima braniteljskih udruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te poručio kako se pitanje nestalih mora riješiti prije ulaska Srbije u EU.

Glavne teme razgovora bile su rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije, moguća ratna odšteta od strane Republike Srbije zbog agresije na RH te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata. Predstavnici braniteljskih udruga smatraju da se ta pitanja mogu riješiti jedino uz angažman najviših državnih institucija, dakle predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora, te su zbog toga zatražili i pomoć predsjednika Milanovića, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Milanović i predstavnici braniteljskih udruga u cijelosti su se pri tome složili kako je najvažnije riješiti sudbinu nestalih hrvatskih branitelja i civila jer je to ponajprije pitanje humanosti. Za taj zahtjev dobili su čvrstu potporu predsjednika Republike, koji smatra kako Republika Srbija, prije ulaska u Europsku uniju, mora otkriti gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih branitelja i civila.

– Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno, rekao je predsjednik Milanović.

Vezano uz pitanje ratne odštete i tužbi hrvatskih logoraša, predsjednik Milanović izrazio je razumijevanje za takva razmišljanja braniteljskih udruga, ali je, kako se navodi u priopćenju, u argumentiranoj raspravi tijekom sastanka upozorio na realne pravne prepreke koje postoje.

Predstavnici braniteljskih udruga, nadalje, upoznali su predsjednika Milanovića sa svojom inicijativom da se jasno uredi obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Prema njihovu prijedlogu, koji je već predstavljen Vladinim institucijama, važne obljetnice trebale bi se obilježavati uz zajedničko sudjelovanje državnog vrha i obitelji žrtava.

Predsjednik Milanović podsjetio je kako je u više navrata i sam predlagao takav način obilježavanja.

– Smatram kako državni vrh mora zajednički sudjelovati na obilježavanjima, rekao je predsjednik Republike.

Na sastanku u Uredu PRH sudjelovao je i posebni savjetnik predsjednika za veterane Marijan Mareković, dok je u ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske ondje bio Zoran Maras, a u ime Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Željko Dragašević i Ilija Vučemilović Šimunović.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama