Milanović pohvalio izborni proces u Hrvatskoj

Objavljeno 20.01.2020 - Vijesti

Milanović pohvalio izborni proces u Hrvatskoj

Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović u Vili Prekrižje na Pantovčaku primio je predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Đuru Sessu.

On mu je uručio Izvješće o konačnim rezultatima izbora za predsjednika Republike Hrvatske, na kojima je Milanović osvojio milijun 34 tisuće 170 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 929 tisuća 707 glasova.

Zoran Milanović rekao je da je povjerenje u izborni sustav jako važno.

– Povjerenje u izborni proces mora biti čisto, bistro kao gorski potok, neokrnjeno, i to je Hrvatska postigla u zadnjih 20 godina. Ja se ne sjećam kada je, kad je riječ o velikim izborima, njihov ishod bio problematiziran i dovođen u pitanje od poražene strane. I to je jako dobro – rekao je Milanović.

Dodao je da ima dosta prigovora na izborni sustav, ali da je naš testiran laboratorijski i u praksi.

Naveo je primjer Austrije, gdje su bili ponovljeni izbori za predsjednika.

– To kod nas nije slučaj, i sjajno je da nije slučaj, i sjajno je da se u 21 sat znalo tko je dobio izbore – rekao je Milanović, dodajući da je to dobro zbog legitimiteta i poštovanja izbornog procesa.

Đuro Sessa je, predajući izvješće, Milanoviću rekao da iza tog “malog papira” stoji rad gotovo 70.000 ljudi koji su predano, savjesno i precizno odradili još jedne izbore i pokazali da Hrvatska može provesti izbore u mirnoj i demokratskoj afmosferi.

Inače, Milanović će predsjedničku prisegu položiti 18. veljače na Pantovčaku pred predsjednikom Ustavnoga suda i u uskom krugu državnih dužnosnika, a ne na Markovu trgu kako su to činili svi njegovi prethodnici.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama