Ministri finanacija EU-a Hrvatskoj dali zeleno svjetlo za uvođenje eura

Objavljeno 17.06.2022 - GospodarstvoVijesti

Ministri finanacija EU-a Hrvatskoj dali zeleno svjetlo za uvođenje eura

Ulazak u eurozonu 1. siječnja 2023. sada je neupitan. Nakon što su jučer na sastanku u Luksemburgu ministri financija zemalja eurozone dali pozitivnu preporuku Hrvatskoj za uvođenje eura, to su danas učinili i ministri financija svih 27 članica Unije. Sljedeći tjedan odluku bi trebalo potvrditi i Europsko vijeće. Jasna, u srpnju nas još čeka prihvaćanje potrebnih zakonskih akata o pridruživanju, ali i danas je bio važan dan.

– Jedan veliki dan za Hrvatsku, doista zadnji koračići prema formalnoj odluci i prema svemu ovako kako ide Hrvatska uvodi euro 1. siječnja 2023. Ispred nas ostaje operativno-tehnički posao koji je također dosta zahtjevan, ali spremni smo i na njega. Ono na što trebamo staviti naglasak, to sam rekao u svojim govorima, poštivanje principa zaštite potrošača, maksimalna informiranost i transparentnost i kompletna komunikacijska kampanja koju ćemo onog trena kad se formalna odluka donese i kada tečaj konverzije bude poznat, a to je 12. srpnja, i započeti, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Od pridruživanja europodručju koristi neće imati samo Hrvatska nego i sama eurozona, koja će uskoro brojati 20 zemalja članica, izjavio je u petak u Luxembourgu ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić sudjeluje na sastanku ministara financija država članica EU-a, koji će u petak formalno potvrditi preporuku euroskupine da je Hrvatska spremna za članstvo u europodručju.

Euroskupina se u četvrtak složila s s pozitivnom ocjenom Europske komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska ispunila konvergencijske kriterije.

– Možemo biti zadovoljni s ovom preporukom koja bi danas i formalno trebao potvrditi Ecofin, rekao je Marić.

Ministri financija također će potvrditi pismo predsjednika Vijeća Ecofin Europskom vijeću, odnosno šefovima država ili vlada država članica, koji će o tome raspravljati na sastanku na vrhu 23. i 24. lipnja.

U nacrtu pisma se ističe važnost da Hrvatska i nakon ulaska u europodručje nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela prije dvije godine prilikom ulaska u Europskim tečajni mehanizam (ERM II).

Također se poziva Hrvatsku da provodi daljnje strukturne reforme i investicije predviđene nacionalnim planom za oporavak i otpornost i da vodi zdravu fiskalnu politiku.

Reforme se sigurno moraju nastaviti, što je važno i za gospodarstvo i za naše društvo. Smatramo da će ne samo Hrvatska imati koristi od članstva, nego i sama eurozona, jer se njezinim proširenjem jača i njezina međunarodna uloga, a dublje integracije su općenito na korist Monetarne i Europske unije, rekao je Marić.

Marić je komentirao i najavljeno poskupljenje goriva. Rekao je da je vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina te da je preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama. Za dizel je preostalo 20 lipa po litri, a za benzin 36, 37 lipa.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama