Most će opet odlučivati o novoj hrvatskoj Vladi!

Objavljeno 12.01.2020 - IzdvojenoVijesti

Most će opet odlučivati o novoj hrvatskoj Vladi!

Da je most “paprena ” hrvatska stranka za SDP i HDZ uvjerili smo se već odavno. Srušili su dvije hrvatske Vlade, bacili iz političkog sedla i Milanovića i Karamarka, no ljudi zaboravljaju da je MOSTO počeo svoju karijeru s pobjedom nad, do tada, moćnim Jumbom koji je u Metkoviću bio “Bog i batina”.
Počeli su tada vladati Metkovićem na potpuno drugačiji način, vratili dugove grada, smanjili sami sebi plaće, izbacili su luksuz i bahat odnos prema građanima i to je bilo to, recept za uspjeh koji su kasnije doživjeli na nacionalnoj razini.

Tjedan dana nakon predsjedničkih izbora RTL u suradnji s Promocijom plus donosi novi CRO Demoskop za siječanj.

Nakon predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio Zoran Milanović, ušli smo u godinu u kojoj se održavaju i parlamentarni izbori.

SDP ispred HDZ-a

Nakon pune četiri godine vodstva HDZ-a, prvi izbor građana u siječnju je – SDP. Da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsjedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača – 27,8 posto. To je gotovo 3 postotna boda više nego u prosincu (25,2 posto), a više od 10 u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem kada je SDP bio na tek 16 posto.

HDZ je od prosinca pao za pola postotnog boda, a zbog rasta SDP-a vladajuća stranka pala je na drugo mjesto s 26,9 posto potpore (prosinac 2019. – 27,3 posto). Iako je prednost SDP na razini statističke pogreške, ovo je prvi put da stranka koju vodi Andrej Plenković nije relativni pobjednik. Posljednji put SDP je na prvom mjestu bio početkom 2016., kada je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko.
Treći izbor, umjesto liste Mislava Kolakušića, ponovno je – MOST, stranka koja je podržala Miroslava Škoru. Bira je 5,6 posto ispitanika, no u odnosu na prosinac (6,2 posto)

Hrvatski suverenisti ispred HSS-a i NL Mislava Kolakušića

Škoru su podržavali i Hrvatski suverenisti koji su u studenom udruženi u političku stranku. Bilježe rast u odnosu na prosinac i sada su na 3,9 posto (prosinac 2019. – 3,2 posto). HSS, koji planira na parlamentarne izbore izići sa SDP-om, bilježi blagi pad – bira ih 3 posto ispitanika (prosinac 2019. – 3,1 posto). Istu potporu ima Nezavisna lista Mislava Kolakušića (siječanj 2020. – 3 posto, prosinac 2019. – 6,6 posto), no tu je vidljivo da se nakon predsjedničkih izbora potpora toj listi prepolovila.

Sličnu potporu, čak i sličan rast od pola postotnog boda bilježi i Živi zid (siječanj 2020. – 2,1 posto, prosinac 2019. – 1,5 posto) i stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara (siječanj 2020. – 2 posto, prosinac 2019. – 1,5 posto). Ispod toga, uz nastavak trenda pada je i HNS, stranka koja je u vladajućoj koaliciji i koja najavljuje samostalan izlazak na parlamentarne izbore iako su na 1,7 posto (prosinac 2019. – 2 posto).

Trend pada nastavlja i stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Stranka vladajuće koalicije, ali i stranka koja je podržala Grabar-Kitarović na izborima, sada je na 1,4 posto (prosinac 2019. – 1,7 posto). IDS je nešto ispod toga, 1,3 posto (prosinac 2019. – 1,4 posto), baš kao i stranka Pametno (prosinac 2019. – 1,1 posto).

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama