fbpx

MOST snažno uz oba referenduma! HDZ i SDP zajedno…

Objavljeno 15.02.2019 - Vijesti

MOST snažno uz oba referenduma! HDZ i SDP zajedno…

Sabor je sa 105 glasova ‘za’ (HDZ, Pupovac i SDP zajedno), dva suzdržana i 16 protiv (najviše MOST), potvrdio zaključak svog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje dvaju državnih referenduma koje su inicirale građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.
Zaključeno je kako nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje državnih referenduma. Uoči glasovanja nekoliko klubova zastupnika bilo je zatražilo stanke.

– Mi koji smo glasovali protiv, u ime Mosta NL napustit ćemo sjednicu”, poručio je Robert Podolnjak. Povrijeđeni su Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu prema kojem se Sabor mora obratiti Ustavnom sudu i nema pravo samostalno odlučiti da neće raspisati državni referendum i da nisu ispunjene formalne pretpostavke, rekao je Mostov zastupnik.

Saborskom glasovanju o dvama referendumima nazočili su i predstavnici dviju građanskih inicijativa koji su proteklih dana i mjeseci prozivali aktualnu vlast da pod svaku cijenu opstruira njihove referendume.

Odluku da referenduma kao ni glasovanja putem interneta neće biti popratili su ironičnim pljeskom.

Petrov: Točka nije zrela za glasovanje

Prije samog glasovanja o referendumima, Božo Petrov zatražio je da se ta točka makne s glasovanja, uz obrazloženje da nije zrela za to.

Sabor nije napravio što je dužan napraviti, nije utvrđeno izvan svake sumnje koliko je potpisa prikupljeno za dvije referendumske inicijative, rekao je Petrov, poručujući kako o tom pitanju ne može biti repova ni sumnji, jer se radi o pravu građana da mogu samostalno, “bez ralja politike”, odlučivati o pitanjima koja su im važna.

Zastupnici Mosta, podsjetio je, već tjednima pokušavaju dobiti uvid u dokumentaciju kako bi se uvjerili da je Vlada stručno i istinito napravila pravu provjeru potpisa, no uvid nisu dobili.

Postoji bitna razlika između političara, saborskih zastupnika i voajera, uzvratio je nezavisni Marko Vučetić. Voajeri, kazao je, smatraju da mogu ulaziti u područje tuđe intime, osobnih podataka, da je pozicija zastupnika takva da se mogu ponašati “kao nasilnici koji će kršiti pravo na intimu”. Formalni uvjeti za raspisivanje referenduma nisu ispunjeni, kaže Vučetić.

Zekanović Jandrokoviću poklonio majicu za Plenkovića

Da nije prikupljeno dovoljno potpisa, tvrdi i Boris Milošević (SDSS), pa one koji time nisu zadovoljni upućuje AZOP-u. Žalim da referendumska pitanja neće ići na Ustavni sud, jer ne bi prošli test ustavnosti, kaže zastupnik.

Milorad Batinić (HNS) kolege je podsjetio da je HNS još u listopadu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja vezanu za sve “nepodopštine” oko skupljanja i krivotvorenja potpisa.

Zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) glasovanje o referendumu za otkazivanje Istanbulske konvencije iskoristio je kako bi na stol predsjednika Sabora stavio majicu s natpisom “Dva spola, dva roda”

– Darujem Vam majicu, ne za Vas, nego za premijera Plenkovića da ima uspomenu na Istanbulsku, rekao je Zekanović Gordanu Jandrokoviću.

– Možete je obući sami, lijepo će vam stajati, uzvratio mu je predsjednik Sabora.

– Strašna činjenica da je čitavi Sabor gotovo jednoglasno bio protiv obaju inicijativa. Smatram da narod u Saboru nema svoje predstavnike te će već na idućim izborima uvidjeti ovu činjenicu, rekao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Pavlović: Idemo u Strasbourg

Nakon glasovanja, u Saboru je izjavu dala Kristina Pavlović ispred inicijative “Istina o Istanbulskoj”.

– Kao što piše na transparentu, “Nije vam pametno varati narod”, to je poruka za Hrvatski sabor i političare. Varali su nas od samoga početka, nisu nam dali prikupljati potpise u nekim gradovima, nismo smjeli imati uvid u potpise, niti imati promatrače. Nismo smjeli vidjeti što znači čitko, a što nečitko. Oduzeli su potreban broj navodno nevažećih potpisa samo zato da inicijative ne bi prošle. Potom su uništili evidencije.

Hoće li ići s nekom novom referendumskom inicijativom?

– Obratit ćemo se Europskom sudu za ljudska prava. Ima puno temelja da se sve proglasi jednom velikom farsom i cirkusom. Smatram da će se zainteresirati za ovo, nadam se da će uspjeti prepoznati koliko je tu bilo nepravilnosti, muljanja i manipulacija.

Na upit jesu li možda oni muljali, kažu da nisu.

– Nije moguće da je bilo više od 40 tisuća potpisa nečitko, oni se nisu dovoljno trudili, a to je im je bio naputak.

Više od 2/3 prisutnih zastupnika u Saboru izglasovalo je Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača.

– Oni su se urotili protiv naroda, to nije održiva situacija. Oni koji predstavljaju narod ignoriraju deset posto birača koji će zapravo izaći na izbore, zaključuje Pavlović.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama