MOST ukinuo ured bivšeg predsjednika Mesića

Objavljeno 13.04.2016 - Vijesti

MOST ukinuo ured bivšeg predsjednika Mesića

Vlada (na prijedlog MOSTA) izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koje su na dnevnom redu sjednice sutra, predlaže da se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog trenutačnih gospodarskih uvjeta ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja kako bi se bivšem predsjedniku, kako stoji u obrazloženju, omogućio primjereni rok za dovršetak započetih aktivnosti, kao i rješavanje radnopravnog statusa državnih službenika zaposlenih u uredu.

Prema sadašnjim odredbama zakona Mesić može posebna prava predsjednika nakon prestanka obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi bivši predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina. Vlada to sada želi promijeniti jer smatra da je opravdano i razumno utvrditi prestanak istog prava za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji je navedeno pravo do sada već koristio u razdoblju duljem od pet godina.

Vlada, stoji u obrazloženju, drži da su izmjene koje predlaže primjerene trenutnim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje. Očekuje se da bi se tim izmjenama u državnome proračunu uštedjelo oko 600 tisuća kuna godišnje.

Mesić je bio predsjednik Republike u dva mandata, od 2000. do 2010. godine., bio je predsjednik Vlade Hrvatske i predsjednik Sabora.

Stjepan Mesić je bio na vrlo važnim funkcijama u Hrvatskoj, no kod državotvornih stranaka, organizacija i pojedinaca, te kod velikog broja branitelja u Hrvatskoj često se percipirao i kao čovjek koji je nanio štetu Hrvatskoj svojim tajnim svjedočenjem u Hagu što je neprihvatljivo za predsjednika države. Stjepan Mesić je često neprimjereno zbijao šale prema bivšem predsjedniku Tuđmanu, a i njegova gostovanja na ponekim srbijanskim televizijama su ukazivala da Mesić nije bio svjestan težine zlodjela koje je republika Srbija nanesla Hrvatskoj u devedesetim godinama.

Njegove šale, pošalice, vicevi i anegdote, njegovi stavovi i njegova nonšarlantna druženja sa nekim bivšim diktatorima ili pripadnicima zloglasne jugoslavenske komunističke organizacije, učinili su to da je Mesić sam sebi srušio ugled i mogućnost da bude velik i zapamćen u hrvatskoj političkoj povijesti kao netko važan.

Bez obzira što su i Kolinda Grabar Kitarević i Tihomir Orešković svjetski ljudi i znaju da Mesićevo ponašanje nije često bilo na razini međunarodnih demokratskih predsjedničkih standarada, Mesićev ured je srušio MOST i Božo Petrov.

Svima u Hrvatskoj je sve više jasno zašto je baš MOST na vrlo jakom udaru većine najvećih medija u Hrvatskoj.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u