MOSTovci šokirani zbog odnosa SDPa i HDZa prema bolnici Lopača

Objavljeno 07.03.2019 - Vijesti

MOSTovci šokirani zbog odnosa SDPa i HDZa prema bolnici Lopača

PSIHIJATRIJSKA BOLNICA LOPAČA ŽRTVA JE NEODGOVORNOSTI GRADA, ŽUPANIJE I VLADE

USTANOVA NIJE DOBILA NIJEDNU KUNU DECENTRALZIRANIH SREDSTAVA

Rijeka, 7. ožujka 2019. – Most nezavisnih lista upozorio je na neizdrživo stanje u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, do kojeg je došlo zbog međusobnog prebacivanja odgovornosti Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Vlade.

„Sve tri institucije koriste se krivo citiranim zakonima i nerazumljivim stručnim pojmovima kako bi odgovornost prebacile na drugu instituciju i na kraju pacijenti postaju žrtvom birokracije. Ni prošlogodišnja tragedija nije ništa promijenila – tada su razni dužnosnici došli, slikali se i prikupljali bodove na obećanjima, koja nikada nisu ispunili. Kao psihijatar vrlo dobro znam kako je tim ljudima, pacijentima, kakav pečat i stigmu nose, za težinu kada uopće pokušaju progovoriti o svom stanju, o onome što nose. Ne mogu vjerovati da to tako lako mogu zaboraviti oni koji imaju odgovornost za njih, a to su sve nabrojane razine vlasti.“ – izjavio je saborski zastupnik Božo Petrov.

Saborska zastupnica Ines Strenja upozorila je kako je Lopača ustanova koja treba opstati u PGŽ, no Županija nije za nju uplatila nijednu kunu. Strenja je podsjetila kako su odbijeni njeni amandmani, na državni proračun za 10 milijuna kuna nakon devastacije požarom i milijun kuna s kojima se Županija trebala uključiti u obnovu ustanove, već se odlučilo oduzeti 250 000 kuna od sredstava za sanitarne čvorove u KBC-u.

„Lopača je ustanova koju je preuzeo Grad kad nitko drugi nije htio biti jedan od osnivača. Svi su izbjegli rješavanje situacije da tamo ima samo 50 kreveta na račun HZZO-a i da ustanova nije dobila nijednu kunu od decentraliziranih sredstava. Zakonom koji je postojao i prije, a posebno onim od 1.1.2019., ta sredstva su mogla biti osigurana, jer sada čak i općine mogu biti osnivači, a 3.1. je donesena Uredba o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove gdje Vlada ponovno zaboravlja ovu ustanovu. Prozivamo Vladu, prozivamo one koji su trebali upozoriti na ovu Uredbu, poput državnog tajnika koji dolazi s našeg prostora. Ukoliko ne želimo gašenje Lopače, ako to nikome nije namjera, potrebno je hitno djelovati. Na Rabu se liječe pacijenti iz 6 drugih županija, koje nisu uložile ništa, dok je PGŽ uložila 60 milijuna kuna u Rab, a u Lopaču ni kune, jer ne možemo govoriti samo o decentraliziranim sredstvima već i o izbornim sredstvima, jer napokon tu se liječe građani ove županije, što zaboravljaju. Pozivam one koji vode županiju i grad da utječu na promjenu Uredbe.“ – izjavila je Ines Strenja.

Gradska vijećnica Petra Mandić upozorila je da je Grad izuzetno loš gospodar i da bi Lopača kao specijalna bolnica morala imati ista prava kao druge takve ustanove.

„Grad je obavezan urgirati, kako bi bolnica dobila ono što je ide. Kako je moguće da gradonačelnik 28.2. ne zna da je 3.1. donesena odluka koja se svake godine donosi tada ili dan ranije? Kako njegovih 500 podređenih nije upućeno u to? Nije opravdanje pozivati se na Vladu, jer što je on poduzeo da se dobiju sredstva koja Lopači pripadaju? Laž je da su se ona mogla dobiti tek od ove godine. Pozivamo gradonačelnika Obersnela da hitno urgira Vladi kako bi se odredba izmijenila te je država dužna sanirati štetu.“ – izjavila je Petra Mandić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u