fbpx

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održan je panel „Mladi u turizmu“

Objavljeno 16.05.2023 - Turizam

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održan je panel „Mladi u turizmu“

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održan je panel „Mladi u turizmu“, koji je okupio neke od najrelevantnijih aktera domaćeg turizma i obrazovanja. Okupljeni govornici raspravu su posvetili značaju ulaganja u mlade naraštaje, a posebice buduće nautičke i pomorske djelatnike, koji će u nadolazećim godinama unaprijediti hrvatski, ali i regionalni turizam. Svi sudionici panela složili su se u jednom – kao mediteranska zemlja koja svoju nacionalnu konkurentnost i ekonomski rast ponajviše temelji na turističkim djelatnostima, Hrvatska je dužna osigurati potrebnu infrastrukturu i poticajnu klimu, posebno mladim naraštajima kao budućim nositeljima domaćeg turizma te cjelokupnog društveno-gospodarskog razvoja.

Na panelu „Mladi u turizmu“, svoja su iskustva i vizije vezane uz inkluziju mladih u hrvatski turizam budućnosti podijelili Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture, prof. dr. sc. Sandra Janković, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Josip Ostrogović, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d., Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, Josip Tabula, specijalizant prodaje LRH te Jelena Mrak, studentica diplomskog studija Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Panel koji je okupio istaknute nacionalne stručnjake iz državnog, gospodarskog i turističkog sektora organizirali su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Savjet mladih Primorsko-goranske županije te Studentski zbor Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Renomirani govornici s okupljenima su podijelili svoja mišljenja vezane uz budućnost sektora turizma ali i ponudili odgovore na suvremene izazove s kojima se susreću djelatnici u turizmu novih generacija.

Panel je otvorila Magdalena Vrkić, predsjednica Savjeta mladih PGŽ-a koja je istaknula kako joj je drago da je mjesto održavanja panela upravo Opatija – kolijevka hrvatskog turizma. Dodala je kako je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj u kojoj brojni mladi pronalaze svoj posao i ostvaruju karijeru.

Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture naglasio je: „U dva mandata aktualne vlade u prometnu infrastrukturu je uloženo 3,5 milijardi eura. Izgrađene su tri zračne luke: zagrebačka, splitska i dubrovačka, tu su i nikad veća ulaganja u luke i lučku infrastrukturu duž cijele obale, ali i ulaganja u širokopojasni internet po čemu je Hrvatska bila pri europskom dnu. U zadnjih 20 godina kao zemlja smo zaista puno uložili u cjelokupnu infrastrukturu, promet i turizam, koji su svi međusobno povezani i isprepleteni. Zemlja smo koja je okrenuta moru, živimo od mora i s morem, stoga su projekti usmjereni očuvanju akvatorija ono što zapravo stvara lice i naličje svakog našeg otočnog, odnosno priobalnog mjesta.“

Josip Ostrogović, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d. naglasio je važnost uloge mladih u sektoru turizma: „ACI kao najveći lanac marina na Mediteranu te predvodnik regionalnog nautičkog turizma, kontinuirano vodi brigu o mladima koji stupaju na tržište rada, ali i o njihovom razvoju za vrijeme njihovog formalnog obrazovanja. ACI-jeve marine u potpunoj su simbiozi s destinacijama u kojima se nalaze, a destinacije su te koje na kraju moraju prepoznati cijelu priču, biti konstantno usmjerene na poboljšanje svoje ponude. Ovom prilikom možemo odmah i najaviti da će naša 23. marina, koju ćemo graditi s našim partnerom GITONE Kvarnerom, ACI marina Rijeka u Porto Barošu ponuditi velik broj novih radnih mjesta za članove lokalne zajednice, ali i stručnjake iz ostatka Hrvatske i regije koji će se sukladno svojim znanjima i kompetencijama odlučiti priključiti radu nove ACI marine. Otvaranje marine privući će i goste veće platežne moći, što posljedično znači otvaranje većeg broja vrhunskih restorana, mjesta za zabavu, kulturnih i turističkih sadržaja itd. Na taj ćemo način dobiti i priljev mladih poduzetnika punih ideja što će, pak, rezultirati sveobuhvatnom aktivacijom riječkog poslovnog sustava. Izgradnjom marine budi se cjelokupno riječko gospodarstvo i naravno da će mladi imati priliku biti najaktivniji segment tog procesa.“, istaknuo je Josip Ostrogović, član Uprave ACI-ja.

Na temu ulaganja u mlade naraštaje radi njihove integracije na tržište rada budućnosti, osvrnula se i dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Sandra Janković.
„Uistinu ima mnogo mogućnosti za gradnju karijere u turizmu. Od hotelskih kompanija, turističkih zajednica i agencija, preko svih projekata koji se u Rijeci trenutno realiziraju, kao što je buduća riječka marina, svatko može pronaći svoj put i malo po malo kroz studij upoznati poslodavce pa nakon dobivanja diplome zapravo odabrati što želi. Mi imamo centar za karijere i stručnu praksu koji studentima daju podršku u gradnji karijere, tako da studenti tijekom studija mogu obavljati čitav niz studentskih poslova u turizmu, ugostiteljstvu i kroz savjetovanu ulogu centra, pronaći sebe u nekom od poslova u kojima se žele specijalizirati. Naravno, pratimo i rezultate naših studenata kroz udrugu alumnija pa je tako zadnje istraživanje pokazalo kako 70% naših studenata nakon završenog diplomskog studija u roku od 6 mjeseci pronađe posao u struci, što je zaista zavidna brojka. Ponosni smo što su ljudi koje obrazuje naša ustanova traženi na tržištu rada“, zaključila je prof. dr. sc. Sandra Janković.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama