Na mađarskom parlamentu više hrvatskih grbova nego njihovih!

Objavljeno 30.11.2018 - PutovanjaVijestiZanimljivosti

Na mađarskom parlamentu više hrvatskih grbova nego njihovih!

Zgrada Mađarskog parlamenta (Országház) zasigurno je najpoznatiji simbol Budimpešte. To golemo zdanje je treći je po veličini parlament u svijetu i drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu. No, ono što je za nas Hrvate posebno zanimljivo jesu grbovi na glavnom ulazu. Ima ih ukupno šest, a od njih šest čak četiri su hrvatska grba, Slavonije, Dalmacije, Hrvatske i Rijeke.
Ova informacija je zbunila veliki broj stranih turista u Budimpešti jer kada su saznali priču o grbovima na mađarskom parlamentu, ostai su iznenađeni.
Hrvatska je itekako važna za Mađarsku i vječita težnja Mađara da dobiju svoj put prema moru bila je ostvarena jedino preko Hrvatske.
Ti veliki Mađari doista su željeli kroz povijest mađarizirati sve prostore Hrvatske, no brojčano manji Hrvati dokazali su što znači nacionalna svijest i samo održivost, te su uspjeli istisnuti Mađare sa svoga teritorija te uspostaviti svoju državu koja je danas jedna od najljepših država na svijetu i jedna od najpomorskijih sila svijeta. Ne zaboravimo da je čak 40 posto svjetskog chartera registrirano u Hrvatskoj.

Hrvatski grbovi nalaze se u Mađarskoj, Italiji, Austriji, Poljskoj, ali i u mnogim prekooceanskim državama gdje žive Hrvati!

Mađarski parlament je otvoren 1896. godine, simbolički obilježavajući tisućljetnu obljetnicu dolaska Mađara na to područje. Broj 96 tamo se pojavljuje još jednom – točno toliko u metrima iznosi visina Parlamenta!

Iako je otvaranje ‘obavljeno’ još 1896., zgrada je dovršena osam godina kasnije, 20 godina nakon početka radova. Nakon nekog vremena uvidjelo se da je pri izgradnji učinjen propust – izabrana je kriva vrsta kamena, koja se pokazala neotpornom na atmosferske pojave. Moralo se pristupiti rekonstrukciji.

Parlament se pruža 268 metara u duljinu i 123 u širinu, gradilo ga je preko tisuću radnika, ima 691 sobu, a u njega je ugrađeno 40 kilograma 22-23 karatnog zlata!

Smješten je na Kossuth Lajos tér, a do njega se može doći podzemnom željeznicom s izlaskom na istoimenoj postaji (Kossuth Lajos tér) ili tramvajem broj 2.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama