Na Pantovčaku nije ništa dogovoreno. Sabor ostaje prazan!

Objavljeno 14.12.2015 - Vijesti

Na Pantovčaku nije ništa dogovoreno. Sabor ostaje prazan!

Završile su konzultacije predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović s čelnicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije, Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom. Ništa nije dogovoreno jer nitko nema većinu od 76 zastupnika.

Čelni čovjek koalicije Hrvatska raste i predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je da samo lider Domoljubne koalicije i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ili on kao čelnik SDP-a i koalicije Hrvatska raste imaju izborni legitimitet da postanu premijerom. Nestranački premijer bio bi na neki način prevara birača, rekao je Milanović.

Smatra i da odgovornost leži na izabranim saborskim zastupnicima koji, kaže, moraju donijeti odluku hoće li se konstituirati. Dok to ne učine, na neki način drže zemlju taocem, rekao je Milanović koji, potvrdio je, nema dovoljnih 76 potpisa potpore da bude mandatar Vlade, ali ima “značajno više od Karamarka”.

Milanović je kazao i kako u Ustavu nema roka u kojem netko treba dobiti mandat niti ne piše da predsjednica može sazvati Sabor i raspisati izbore. Kazao je i kako ga zaključci ustavnih stručnjaka, koji su danas bili na sastanku kod predsjednice, ni na što ne obvezuju.

Karamarko nije davao izjave uz obrazloženje kako žuri u središnjicu HDZ-a na nastavak sastanka koji je prethodno održan u hotelu Panorama.

Uoči novog kruga konzultacija s parlamentarnim strankama i izabranim saborskim zastupnicima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s profesorima ustavnoga prava Brankom Smerdelom, Sanjom Barić, Arsenom Bačićem, Zvonimirom Laucem i Matom Palićem. Na sastanku je zaključeno da sjednicu Sabora, nakon neuspjelog konstituiranja 8. prosinca – sada može sazvati samo predsjednica. Također samo predsjednica može raspisati nove izbore, a može i formirati tehničku vladu čak i ako se Sabor u međuvremenu konstituira. O rokovima će se više znati nakon Božića.

Glavni odbor SDP-a u subotu je jednoglasno neodrživom ocijenio mogućnost tripartitnog saveza s HDZ-om i Mostom te još jedanput podupro predsjednika stranke Zorana Milanovića kao mandatara. ‘HDZ ne prihvaća tripartitnu vladu, ali je za neke druge oblike suradnje’, kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon današnjeg sastanka Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća. Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je da je SDP odbijanjem njihova prijedloga o nestranačkom premijeru i trojnoj vladi – odbio i Most, koji će mu do utorka dati šansu da se predomisli u slučaju da Mostov prijedlog prihvati HDZ. Ako HDZ prihvati Mostove prijedloge, nastavit će razgovore s njima.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama