fbpx

Na snagu stupila Vladina odluka o ograničenju cijena 30 proizvoda

Objavljeno 18.09.2023 - IzdvojenoVijesti

Na snagu stupila Vladina odluka o ograničenju cijena 30 proizvoda

Od danas su u trgovinama ograničene cijene 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Time je na snagu stupila jedna od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći u inflaciji. Cijene odabranih proizvoda, podsjetimo, trebale bi biti niže od 10 do čak 53 posto.

Na policama trgovina nove, ograničene cijene za 30 proizvoda. Najviša maloprodajna cijena odnosi se na sve vrste proizvoda u pojedinim kategorijama. Kupci, kao i obično podijeljenih mišljenja o Vladinu potezu.

– Mislim da je odlično i svaki cent je bitan svima nama u Hrvatskoj.

– Da su htjeli dobro činiti, mogli su to napraviti davnih dana.

– Nego su čekali kraj turističke sezone, pobiranje PDV-a, da se proračun napuni, a vi, rajo.. što vam Bog da!, samo su neki od komentara građana.

Najnovije Vladino ograničavanje cijena pomoći će građanima, neće izazvati nestašicu niti naštetiti malim trgovcima uvjeren je premijer.

– Ovo su mjere za koje smatramo – prvo da će zaštititi naše građane, pogotovo one koji imaju najmanja primanja, drugo – da će dovesti do konkurencije na tržištu i time da će se smanjiti cijena proizvoda ne samo ovih nego brojnih drugih i tako da ćemo primiriti tu inflatornu situaciju, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković ne očekuje probleme kod malih trgovaca zbog zamrzavanja cijena

Ograničavanja cijena za 30 proizvoda itekako je dobrodošla mjera smatra sindikalist Krešimir Sever, a uvjeren je i da prostora za snižavanje cijena ima još i više.

– Tih trideset artikala koji su krenuli s današnjim danom zapravo pripadaju jednoj užoj skupini od nekakvih 50-tak artikala koji su najčešće traženi dakle tu je već s te strane pogođeno. Naravno za sve te kritičare koji će reći, nije to trebalo pa nama to ne treba, nekom drugom treba, ali onome kome to doista treba njemu je to itekako dobrodošlo, rekao je Sever.

Iako se krivnja za rast cijena često svaljuje na trgovce i njihove marže, analiza maloprodaje u Hrvatskoj, kaže Andrej Grubišić, pokazuje drugačije.

– Da ne postoji nikakva statistička povezanost mjerena rigidnim statističkim metodama korelacije i determinacije – između promjena u stopama inflacije i promjenama u stopama profitnih marži.

Inflacija je, čini se, dosegnula maksimum tijekom ljetnih mjeseci, a smanjivat će se ponajviše zbog nadolazeće recesije u europodručju – kažu u HUP-u.

– Osim ovih dogovora koji su se postigli u zadnje vrijeme, puno veći faktor je da u europodručju dolazi do pada cijena poljoprivredno- prehrambenih proizvoda, rekao je glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić.

U nastavku godine, kaže Stojić, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi padati i u prosincu biti na razini od 4 do 4 i pol posto.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama