fbpx

Na Uralu počela “meteorska groznica”

Objavljeno 18.02.2013 - Zanimljivosti

Na Uralu počela “meteorska groznica”

Dijelovi meteora koji je eksplodirao iznad Urala u petak pali su na tlo i pokrenuli svojevrsnu “meteorsku groznicu” u kojoj sudjeluju brojni lovci na svemirsko kamenje čija bi vrijednost mogla doseći tisuće dolara.

Oko industrijskog grada Čeljabinska, 1500 km istočno od Moskve, skupine ljudi počele su tumarati kroz snijeg i led u potrazi za ostacima iz svemira.
Jedan je amaterski svemirski entuzijast procijenio da bi gram stijene iz svemira mogao stajati do 2200 dolara, što je 40 puta više od trenutne cijene zlata.

Ruski znanstvenici pronašli dijelove meteorita

Znanstvenici Uralskog sveučilišta objavili su da su pronašli 53 mala meteorita nedaleko od jezera Čebarkula kod Čeljabinska, nedugo nakon što su vlasti objavile prekid potrage. Ti su komadi promjera do jednog centimetra, ali znanstvenici su uvjereni da su veći komadi pali u jezero, gdje je u petak nakon eksplozije pronađena rupa u ledu promjera osam metara.

Potvrđujemo da su čestice tvari pronađene blizu jezera Čebarkula dijelovi meteorita, rekao je Viktor Grohovski, član Ruske akademije znanosti, za agenciju Ria Novosti.

Rusko ministarstvo za izvanredna stanja objavilo je pak u nedjelju da prekida pretraživanje nakon što ronioci nisu ništa našli na dnu tog jezera u koje su pali dijelovi meteorita. No Uralsko sveučilište, za koje Grohovski radi, odlučilo je poslati ekipu stručnjaka koji su u blizini jezera pronašli komade meteorita.

Meteorit spada u skupinu hondrita, rekao je Grohovski. Hondriti su vrsta kamenih meteorita, a ovi ostaci sadržavaju 10 posto željeza, dodaje Sveučilište. Pronašli smo ostatke, znači da je najveći komad u jezeru, ocijenio je Grohovski a prenijela  agencija Interfax.

Zadaća istraživanja je ustanoviti sastav meteorita i rastumačiti kako je njegov pad mogao prouzročiti tako teške posljedice. Nebeska tijela inače potpuno sagore nakon što uđu u atmosferu.

NASA RAZVIJA SUSTAV UZBUNJIVANJA OD ASTEROIDA

Meteoritska kiša koja je pala na područje Čeljabinska izazvala je štetu od 33 milijuna dolara i ozlijedila više od 1200 ljudi, uglavnom lakše.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama