fbpx

Nafta najjeftinija ove godine, moguće niže cijene goriva

Objavljeno 21.03.2023 - GospodarstvoIzdvojeno

Nafta najjeftinija ove godine, moguće niže cijene goriva

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošlog tjedna potonule više od 10% jer se trgovci boje nove bankarske krize i slabljenja potražnje, s obzirom na to da središnje banke zbog visoke inflacije nastoje usporiti rast potrošnje i gospodarstava. Održi li se taj pad i ovaj tjedan ili bude li još veći, može se očekivati pad cijena goriva idući tjedan u utorak, kada slijedi dvotjedna korekcija cijena, ako Vlada ostavi trošarine na sadašnjoj razini.

Cijene nafte prošli tjedan potonule više od 10 posto

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošloga tjedna gotovo 12%, na 72,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 13%, na 66,74 dolara.

Kao i financijska tržišta, tržište nafte uzdrmao je prošli tjedan kolaps dviju američkih banaka, Silicon Valley i Signature, te problemi u još nekoliko američkih banaka, kao i u drugoj po veličini švicarskoj banci Credit Suisse.

Trgovci se boje da bi nova bankarska kriza mogla izazvati recesiju, a time i pad potražnje za naftom. Pogotovo zbog toga što, zbog visoke inflacije, središnje banke nastoje oslabiti potrošnju i usporiti rast gospodarstava.

Tako je prošloga tjedna Europska središnja banka povećala ključne kamatne stope za daljnjih 0,50 postotnih bodova, dok bi ovoga tjedna kamate moga povećati i američka središnja banka.

Iako su u drugoj polovini tjedna strahovanja od bankarske krize malo splasnula, cijene nafte nisu se oporavile.

– Postojeći fundamenti nisu tako loši kako bi se dalo zaključiti po padu cijena, no u ovakvim turbulencijama nafta ne slovi kao sigurno utočište, kao, primjerice, gotovina i zlato, objašnjava John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital.

Podršku cijenama donekle je prošloga tjedna pružila vijest o sastanku saudijskog ministra za energetiku princa Abdulaziza bin Salmana i potpredsjednika ruske vlade Aleksandera Novaka, koji su razgovarali o nastojanjima OPEC+ da sačuva tržišnu ravnotežu i potvrdili da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici do kraja godine smanjivati proizvodnju za dva milijuna barela dnevno.

– Pad cijena pokazuje kontinuirano krhko stanje na tržištu, rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Posljednjih mjeseci cijene nafte kretale su se u relativno uskom rasponu, no nakon prošlotjednog oštrog pada, sada su u znatnom minusu, oko 15%, u odnosu na početak godine.

Održi li se pad cijena nafte i ovaj tjedan ili bude li još veći, može se očekivati pad cijena goriva idući tjedan u utorak, kada slijedi dvotjedna korekcija cijena, ako Vlada ostavi trošarine na sadašnjoj razini.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama