Najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu

Objavljeno 13.05.2022 - TurizamVijesti

Najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu

Pogledamo li brojne realizirane inicijative, kao i ambiciozne planove za budućnost kad je riječ o održivom poslovanju, Valamar Riviera je nositelj pozitivnih promjena u hrvatskom turističkom sektoru.
Valamar Riviera vodeća je turistička kompanija u Hrvatskoj, lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacija koji odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost.
U programe društveno odgovornog poslovanja Valamar Riviera ulaže najmanje 2,5 posto godišnjih prihoda, što čini više od 400 milijuna kuna u proteklih šest godina. Održivi razvoj za Valamar prije svega znači ostvariti rast vrijednosti putem pozitivnog utjecaja za djelatnike, goste, destinacije i dioničare. Valamar je već šestu godinu zaredom prepoznat kao vodeći poslodavac u hrvatskom turizmu, jedan od najvećih ulagača u hotele, destinacije i turističku infrastrukturu, predvodnik u zaštiti okoliša i proizvodnji vlastite energije te kao prva velika hrvatska turistička tvrtka čiji svi hoteli, ljetovališta i kampovi nose oznaku “Održivi smještaj” na globalnim portalima za putovanja. U svim hotelima i kampovima pod brendom Valamara 100 posto električne energije danas dolazi iz obnovljivih izvora. Održivo i odgovorno poslovanje prvenstveno treba biti sastavni dio turističkog proizvoda, pa je tako u Valamaru oko 78 posto hrane i pića proizvedeno u Hrvatskoj od domaće sirovine. Valamar je istodobno, značajnim ulaganjima u centralnu kuhinju i Valfresco Direct, i malim obiteljskim gospodarstvima omogućio put od polja do (ugostiteljskog) stola.
Tijekom proteklih godina Valamar je smanjio ugljični otisak i emisiju stakleničkih plinova za 70 posto. U kompaniji je reducirana potrošnje vode, koriste se pročišćivači otpadnih voda i odvaja se gotovo 50 posto otpada, što je tri puta više od hrvatskog prosjeka.
U 2021. godini u pogon je pušten najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu, koji su realizirali Valamar i E.ON Solar, vodeća kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i gradnju solarnih elektrana, u sastavu grupe E.ON Hrvatska. Do šest posto sve električne energije Valamar proizvodi putem fotonaponskih ćelija.
Valamar je 2018. godine, kao prva hotelska kompanija u Hrvatskoj, iz upotrebe izbacio plastične slamke u sklopu inicijative isključivanja jednokratne plastike iz cjelokupnog poslovanja u predstojećem razdoblju.
U 2019. godini pokrenuo je inicijativu nazvanu “1000 stabala Valamara”, najveću zelenu akciju te vrste u hrvatskom turizmu, te se obvezao zasaditi najmanje tisuću novih stabala godišnje na svojim destinacijama duž jadranske obale.
Valamar je posebno ponosan i na Valfresco Direkt, uslugu online trgovine s dostavom koja na jednom mjestu nudi proizvode obiteljskih gospodarstava i drugih domaćih proizvođača. Gotova i polugotova jela iz Valamarove online trgovine od ove godine stižu u biorazgradivim posudama izrađenim od obnovljivih sirovina koje se mogu ponovno koristiti ili kompostirati.

Prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj
Valamar Riviera ove godine otvara vrata prvog održivog eko ljetovališta u Hrvatskoj. Valamar Amicor Green Resort, eko ljetovalište za odmor obitelji, počeo se graditi lani uz poštovanje najviših standarda zelene gradnje, korištenjem obnovljivih izvora energije i s visokom razinom energetske učinkovitosti. Riječ je o prvom turističkom projektu u kojem će se primijeniti modularna gradnja i upotrijebiti prefabricirani objekti, a sve prema Valamarovim standardima kvalitete smještaja. Koncept je inspiriran prirodom i održivim dizajnom te se arhitektura ljetovališta uklapa u prirodni okoliš otoka u oblikovanju zgrada. Njegovo unutarnje uređenje s uporištem u lokalnoj tradiciji i materijalima potpisuju domaći dizajneri i umjetnici. Velik će naglasak biti i na ponudi lokalne hrane i namirnica, proizvedenih na otoku, a digitalizacijom će se maksimalno smanjiti upotreba papira u čitavom resortu.

Nagrade, priznanja i certifikati
Valamar je odabrao održivi rast i razvoj turizma kao poslovni model koji stvara vrijednost za dionike, što iz godine u godinu potvrđuju i brojne nagrade i priznanja. Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hrvatska gospodarska komora dodijelili su Valamar Rivieri najveće priznanje za društvenu odgovornost u Hrvatskoj, glavnu nagradu Indeksa DOP-a u kategoriji velikih poduzeća za 2019. godinu. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Valamaru je 2021. u kategoriji upravljanja dodijelilo priznanje koje se odnosi na iznimnu organizaciju sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koja omogućava kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava i zaštitu okoliša. Valamarovi objekti ponosni su nositelji i oznake Travelife Gold Award, međunarodnog certifikacijskog sustava koji promiče održivost u hotelijerstvu, kao i oznake EU Ecolabel, koja promiče ekološku izvrsnost. Također, svi objekti u portfelju Valamar Riviere i Imperial Riviere certificirani su sustavom upravljanja okolišem ISO 14001 te sustavom upravljanja energijom ISO 50001.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama