Najbolje od ruralnog turizma Primorsko-goranske županije

Objavljeno 23.07.2021 - GospodarstvoIzdvojeno

Najbolje od ruralnog turizma Primorsko-goranske županije

Suncokret ruralnog turizma – nagrada je koja se već osmu godinu dodjeljuje poduzetnicima za izvrsnost na području ruralnog turizma. Od 125 kandidata iz cijele zemlje, poduzetnicima iz Primorsko-goranske županije pripalo je pet nagrada: jedna srebrna i dvije brončane povelje te dva posebna priznanja za tradicijsku manifestaciju.

U kategoriji vinski turizam, srebrnu povelju dobila je poljoprivredna zadruga Vrbnik koja godišnje proizvede 500-tinjak tisuća litara zlatne vrbničke žlahtine.

– Mi se u vinogradarstvu i podrumarstvu trudimo da se oscilacije ne primijete i ja moram zahvaliti Žlahtini koja doista kao sorta ima male oscilacije po berbama i to nas održava na tržištu. Oscilacije u kvaliteti ne smije biti jer tržište vas odmah kazni zbog toga, kaže Marinko Vladić, PZ Vrbnik.

Brončana povelja pripala je robinzonskom smještaju odnosno indijanskim šatorima u kabubojskom gradiću Roswell nedaleko od Fužina te manifestaciji “Gorski kotar – bike tour”, primjeru dobre prakse cikloturizma.

– Kad uspoređujemo odakle sve gosti dolaze, ali i općenito biciklirati kroz Gorski kotar, onda moramo kazati da je nekako najviše naših ljudi, ali ima Nizozemaca i Belgijanaca koji traže i preferiraju tu zaštićenu prirodu, nacionalne parkove, parkove prirode, kaže Bojan Šenkinc, “Gorski kotar bike tour”.

Plodovima gorja Gorskog kotara rijetko tko može odoljeti, a kao atrakcija za strane turiste tu su uvijek raspoloženi Halubajski zvončari.

– Stvarno smo možda najraznolikija županija u Republici Hrvatskoj, imamo iznimno bogatu prirodu i kulturnu baštinu i čitav niz vrijednih ljudi koji se bave svojim djelatnostima. Nismo mi tu neki kvantitet, ali smo zato kvalitet, poručuje Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

Upravo su kvalitetu prepoznale Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, koje uz Udrugu “Klub članova selo” najboljima dodjeljuju suncokret ruralnog turizma.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u