Nakon 20 godina Lovro Artuković ponovno izlaže u Rijeci – izložba “Usporavanje”

Objavljeno 23.03.2021 - Kultura

Nakon 20 godina Lovro Artuković ponovno izlaže u Rijeci – izložba “Usporavanje”

Nakon Zagreba i Dubrovnika, i likovna publika u Rijeci ima priliku pogledati izloľbu recentnih radova Lovre Artukovića. Izloľba pod nazivom Usporavanje bit će postavljena od 18. oľujka do 24. travnja 2021. godine u Galeriji Kortil.

Omiljeni slikar i kritike i kolekcionara Lovro Artuković već godinama ľivi u Berlinu. Hiperprodukcija ovom je umjetniku stran pojam, rijetko izlaľe, a slike nastaju kroz dulje razdoblje. Prije izloľbe Usporavanje, posljednji je put izlagao u Zagrebu 2014. godine, a u Rijeci je gostovao davne 2001. godine.

Artukovićev primarni način izraľavanja jest figurativno slikarstvo. Pri stvaranju svojih radova koristi tradicionalnu tehniku ulja na platnu velikog formata. I ova izloľba se u tome ne razlikuje, no ima i novih elemenata vezanih uz umjetnikova likovna istraľivanja. Izloľba Usporavanje predstavlja 25 radova nastalih u razdoblju od 2015. do 2020. godine i podijeljena je u četiri sekcije: Zlatne folije i odrazi, Melankolija noćnih svjetla, Posjet ateljeu i Izlet.

Lovro Artuković rođen je 1959. godine u Zagrebu, Hrvatska. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Slikarski izraz temelji na figuraciji i intimizmu, razvijajući ga prije svega na ikonografiji urbane civilizacije.
Nekoliko godina radio je kao nastavnik na ©koli za primijenjenu umjetnost i dizajn, te, potom, devet godina kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2003. godine seli u Berlin gdje i danas ľivi i djeluje kao slobodni umjetnik.
Izlagao je na brojnim samostalnim izloľbama. Prvu samostalnu izloľbu odrľao je 1985. u Galeriji Vladimir Nazor. Artuković je primio Godiąnju nagradu Hrvatskog druątva likovnih umjetnika za najbolju izloľbu u 2001. godini, a 2013. Nagradu publike na izloľbi Macht Kunst, Deutsche Bank KunstHalle.
O Artukovićevu opusu pisala je nekolicina povjesničara umjetnosti, među ostalima Kreąimir Purgar, Feđa Vukić, Leonida Kovač, Blaľenka Perica. O njemu su snimljena dva filma: eksperimentalni film Krađa u reľiji Lukasa Nole iz 2004. godine i dokumentarni film L.A. Nedovrąeno Igora Mirkovića iz 2008. godine. Djela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Organizatori izloľbe su Umjetnički paviljon u Zagrebu i Umjetnička galerija Dubrovnik.

Pokrovitelj izloľbe je osiguravajuća kuća Euroherc.

Ulaznice po redovnoj cijeni od 20 kn te za umirovljenike i studente 10 kn mogu se kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te u Galeriji Kortil. Djeca do 14 godina imaju besplatni ulaz.

Radno vrijeme galerije je radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u