fbpx

Napad Rusije na Ukrajinu bio bi kraj Rusije kakvu poznajemo…

Objavljeno 18.12.2021 - IzdvojenoVijesti

Napad Rusije na Ukrajinu bio bi kraj Rusije kakvu poznajemo…

Ukrajinska vojno-obavještajna služba je ovih dana, podsjetimo, objavila i kartu s detaljnim prikazom njihove procjene kako bi se eventualna ruska invazija mogla odvijati, s ruskim snagama koje bi prodrle duboko na ukrajinski teritorij sa sjevera, istoka i juga. Taj bi napad, očito, bio drukčiji i od svega u dosadašnjem ratu koji su 2014. pokrenuli ruski separatisti s istoka Ukrajine i koji, u stanju “zamrznutog sukoba”, traje do danas. Naime, u ovom scenariju rat ne bi bio “hibridni”, već totalni, s otvorenom ruskom invazijom i bez neuvjerljivih izlika o ruskim dobrovoljcima i vojnicima na godišnjem odmoru koje smo tada imali prilike slušati iz Moskve.

Ukoliko se ove informacije pokažu kao točne, bio b i to kraj Rusije kakvu poznajemo i početak totalnog udara na ramontiravanje današnje Rusije u znatno manje teritorijalne cijeline.
Federalna struktura Rusije je složena i obuhvaća 83 federalnih subjekata s različitim razinama autonomije. Najveću autonomiju ima 21 autonomna republika (to su npr. Čečenija, Tatarstan ili najveća Saha (Jakutija)). Osim njih, postoji i 4 autonomnih okruga i 1 autonomna oblast. Većina ovih autonomnih jedinica osnovana je za vrijeme komunizma u skladu s tadašnjom politikom o nacionalnostima koja je svakoj većoj nacionalnosti davala pravo na domicilni teritorij.

Ostatak državnog teritorija podijeljen je na upravne jedinice koje imaju manje formalne autonomije. To su 46 oblasti, 9 krajeva i 2 federalna grada (Moskva i Sankt Peterburg).

Mnoge od autonomnih cjelina u Rusiji se ne slažu s diktatorskom politikom Putina i žele se odmaknuti od situacije u koju je Putin doveo Rusiju, ali i sve više Rusa. Poznato je da danas u Rusiji dobro žive isključivo oni koji su skloni Putinovom režimu, a preko 20 posto Rusa je pobjeglo u inozemstvo na sigurno jer je to bio jedini način da se njihovoj djeci omogući stabilitet i prosperitet.

Samo u Americi ima preko 5 milijuna Rusa.

Rusija ima u međunarodnoj politici sve više neprijatelja, a u zadnjih pet godina zakrvila je s velikom Ukrajinom koja ima preko 45 milijuna stanovnika, potporu NATOa, vrlo obrazovan kadar i ono najvažnije kadar koji govori ruskim jezikom i pozna njihov mentalitet!

Putin je kukavica i zna da ovaj rat ne može dobiti, jednako kao što je Milošević znao da ne može dobiti rat protiv Hrvatske, no Putinova opijenost slavom i kompleksi zbog niskog rasta Ukrajini mogu prouzročiti velike probleme no na kraju i pobjedu, nešto slično kao i u slučaju napada Srbije na Hrvatsku!

Dani koji su pred Ukrajinom biti će vjerojatno jedni od najtežih dana u povijesti te države, no budućnost koja je pred Ukrajinom biti će sigurno ponosna i prepoznata od demokratskog svijeta što je najvrijednije što jedna država može doživjeti u svojoj prepoznatljivosti i razvoju!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama