Nastavak borbe za neovisnu Kataloniju

Objavljeno 18.10.2019 - Vijesti

Nastavak borbe za neovisnu Kataloniju

Na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije danas je u toj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske nastupio opći štrajk, a tisuće prosvjednika pristižu u Barcelonu gdje će navečer u masovnom prosvjedu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih dužnosnika.

Prosvjednici su ujutro bili zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 prometnica. Na aerodromu El Prat pored Barcelone preventivno je otkazano 55 letova, od čega 36 španjolske aviokompanije Vueling. Ostali letovi zasad se odvijaju kako je bilo predviđeno. Vlakovi i gradska podzemna željeznica prometuju, no s minimalnim kapacitetima.

Bolnice normalno rade te su poručile da će tijekom dana prema ustaljenom rasporedu primiti sve koji zatraže njihove usluge.

U Barcelonu ulaze tisuće prosvjednika koji su u srijedu otpočeli Marševe slobode, 100 kilometara dugo pješačenje iz pet katalonskih gradova. Priključila im se i šesta kolona iz Castelldefelsa, grada blizu Barcelone. Studenti i učenici su u srijedu stupili u trodnevni štrajk te će se priključiti prosvjedima. Okupljanja su već počela na više mjesta u glavnom gradu Katalonije.

Katalonska vlada tvrdi da neće tolerirati nikakvo nasilje

U četvrtak navečer je došlo do novih prosvjeda u Barceloni i Gironi, koji su počeli mirno, no kasnije su prerasli u nerede.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je kako turisti bez problema i straha za sigurnost mogu posjećivati Barcelonu.

– Ovo je nanijelo veliku štetu reputaciji Katalonije. No Barcelonu se može posjećivati bez problema jer su to bili izgredi manjih grupa – izjavio je na konferenciji za medije u Madridu.

Rekao je da je smanjenje potrošnje struje palo u petak za 7 posto što je, prema njegovim riječima, pokazatelj da štrajk nema većeg utjecaja. Luke u Barceloni i Tarragoni su otvorene i funkcioniraju, napomenuo je španjolski ministar.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u