fbpx

Natjecanje za Pjesmu Eurovizije 2015. u Beču

Objavljeno 09.08.2014 - Zabava

Natjecanje za Pjesmu Eurovizije 2015. u Beču

Nakon što je kontroverzna austrijska umjetnica Conchita Wurst pobijedila na ovogodišnjem izboru za Pjesmu Eurovizije, Austrija je dobila pravo da bude domaćin idućeg natjecanja. A austrijska je nacionalna televizija ORF prije nekoliko dana obznanila da će grad domaćin 60. izdanja Eurosonga biti Beč. Naime u uži izbor su ušla tri grada-kandidata – Innsbruck, Graz i Beč.

Beč je ovo natjecanje, točnije njegovo 12. izdanje, posljednji put ugostio 1967. godine, nakon što je godinu prije u Luxembourgu pobjedu odnio Udo Jürgens svojom pjesmom “Merci, Chérie“.

Oduševljenje ovom odlukom izrazio je i gradonačelnik Beča Michael Häupl, a predstavnici grada osim toga ističu, kako grad Beč svojom infrastrukturom zadovoljava sve potrebe natjecanja. Naime Beč je povezan s 177 direktnih avionskih linija, 1.000 željezničkih veza, u radijusu od 5 kilometara od Stadthalle se nalazi ukupno 50.000 hotelskih kreveta, a grad raspolaže i s 7.400 gastronomskih objekata.  Koncertni kapacitet Stadthalle iznosi 16 tisuća ljudi, no sve će ovisiti o veličini pozornice i opremi koja će biti izgrađena za Eurosong 2015.

I prema riječima generalnog direktora ORF-a, Alexandera Wrabetza, Beč predstavlja idealno mjesto za održavanje ovakve manifestacije, jer se nalazi u srcu Europe, poznat je po svojoj glazbi i gostoljubivosti te je već mnogo puta bio domaćin mnogim velikim i značajnim manifestacijama.

Eurosong 2015. održat će se od 19. do 23 svibnja – 19. svibnja prvo polufinale, 21. svibnja drugo polufinale, te 23. svibnja finale.

Bečani osim brojnih gostiju očekuju i više od 1.500 novinara iz Europe i cijelog svijeta, a predstavnici ORF-a ističu kako će se potruditi da ovo bude do sad najbolje i najspektakularnije izdanje ovog natjecanja.

Prema iskustvima organizatora prethodnih nekoliko godina, može se očekivati da će Beč kao domaćin Eurovizije ostvariti direktan profit od oko 100 milijuna eura te indirektni u iznosu od oko 20 milijuna eura.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama