Nazire se odlična nautička sezona

Objavljeno 01.05.2021 - Turizam

Nazire se odlična nautička sezona

Hrvatskom se nautičkom turizmu prošle godine isplatilo otvaranje granica u svibnju. Ukupni prihod pao je za samo 11% – mnogo manje nego u nekim drugim djelatnostima. A ako je suditi po trenutačnom interesu za čarter plovila, predstojeća sezona mogla bi biti dobra.

Najmanje je bilo plovila u tranzitu, a djelatnosti čartera prihod se lani prepolovio. Najave ovogodišnjeg bookinga, naprotiv, prilično su optimistične.

– Sada nam je opet, standardno manji pad do 1. svibnja, nadamo se da nakon toga kreće udarna sezona. Brodovi su spremni, sve je spremno, booking je za sezonu jako dobar, tako da se nadamo da ćemo krenuti ozbiljno raditi, rekao je Marko Pereša, voditelj baze čartera u Marini Veruda u Puli.

Bez obzira na ohrabrujuće vijesti, u nautičkom su sektoru oprezni s očekivanjima od sezone koju će obilježiti uvođenje takozvanih covid putovnica.

– Mislim da možemo napraviti pritisak kao zemlja na naše klijente, to jest na njihove matične zemlje da se ipak tim ljudima koji imaju brodove, kod nas koriste brodove, koji koriste plovila da li za čarter ili vlastite potrebe, da se na neki način pojednostavi ta procedura dolaska i odlaska, rekao je Sean Lisjak, predsjednik Udruženja hrvatskih marina u HGK.

Iz istih razloga u 12 će jadranskih marina biti organizirani posebni punktovi za brze antigenske testove. Strahuju da bi dijelu klijenata problem moglo biti to što turističku pristojbu odsad mogu platiti isključivo online.

– Mi ćemo sugerirati da se vrati još neko vrijeme mogućnost plaćanje na licu mjesta. Kada čovjek mora fizički doći u lučku kapetaniju kupiti vinjetu za brod, ne vidimo razloga da se uz subvencionirane plaće pojedinih djelatnika koji su tamo radili izvrši naplata te boravišne pristojbe ili turističke pristojbe, dodao je Lisjak.

U Udruženju hrvatskih marina još uvijek čekaju da ih država oslobodi plaćanja koncesijske naknade, što bi im omogućilo anuliranje lanjskih gubitaka i redovito investiranje u kvalitetu usluge u marinama. Na novac iz europskih fondova, međutim, ne mogu računati dok se ta djelatnost ne klasificira kao – turistička, na čemu već godinama inzistiraju.

– Očekujemo dobru turističku sezonu, kaže Leo Pavela, predsjednik udruge charteraša Kvarnera pri HGK. Najveći je problem bila predsezona koja je potpuno podbacila pa je charter kompanijama travanj i svibanj bio sveden na kojih 10-ak posto kapaciteta. Pavela kaže da bi sve charter kompanije na Kvarneru trebale dobiti ili stanovite subvencije za plaćanje godišnjih vezova od 01.01. do 31.svibnja ili popust od 30% u marinama gdje su na godišnjem vezu. Ovu krizu moramo prolaziti svi zajedno i ako nema gostiju potpuno je logično da nema ni novaca za plaćanje svega što trebaju plaćati charteraši.

Pavela poziva još jednom Vladu RH na bolje razumijevanje charter kompanija te da im se omogući da šest mjeseci u godini mogu koristiti svoje brodove bez poreza i ostalih naknada jer bi to oživilo zimski nautički turizam koji nam itekako nedostaje.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u