fbpx

Ne valja cjepivo? U Srbiji više od 4.500 novozaraženih!

Objavljeno 09.03.2021 - IzdvojenoVijesti

Ne valja cjepivo? U Srbiji više od 4.500 novozaraženih!

U Srbiji se, unatoč pojačanim ograničenjima preko vikenda, nastavlja se rast broja novih zaraza i broja umrlih od bolesti COVID-19, što je dodatno ojačalo zahtjeve medicinskog dijela Kriznog stožera da se strožim mjerama na najmanje tjedan dana presječe trend širenja infekcije.
Nejasno je da se jedna od najprocjepljenijih država na svijetu sada nalazi u situaciji da opet ima prevelike probleme s brojem zaraženih.
U posljednja 24 sata u Srbiji je umrlo 20 oboljelih, a od 16.816 testiranih uzoraka 4.576 bilo je pozitivno na koronavirus, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Povećan je i broj pacijenata na covid odjelima u bolnicama diljem Srbije – danas ih 4279, od kojih189 na respiratorima. Po broju novozaraženih i dalje prednjači Beograd – 1331, dok po više od 300 zaraženih imaju i Novi Sad (359), te Niš (304).

Za danas najavljena sjednica Kriznog stožera nije održana, još ne ne zna zašto.

Epidemiolog i član stožera dr. Predrag Kon ocijenio je da se epidemiološka situacija pogoršava i ponovio upozorenje i zahtjev medicinskog dijela stožera da se sve djelatnosti rizične za širenje zaraze moraju “zaključati na “najmanje tjedan dana” kako bi se osujetilo širenje infekcije i smanjio pritisak na zdravstvene djelatnike, jer se iz dana u dan povećava broj hospitaliziranih.

Politički dio Kriznog stožera oklijeva, nastojeći postići balans kako bi se što većem dijelu gospodarstva omogućilo da radi i osigura dotok novca u državni proračun.

Istodobno, oštre mjere traže i liječnici, upozoravajući da se kod novoprimljenih bolesnika teške kliničke slike brzo razvijaju od početnih simptoma do obostrano progresivne upale pluća, što se pripisuje novim varijantama koronavirusa, nedavno registriranim i u Srbiji.

Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji je potrošeno 1.704.790 doza cjepiva, dok su 623.424 osobe primile i drugu dozu.

Srbija je, prema objavljenoj statistici, prva u regiji po broju cijepljenih na milijun stanovnika, ali i po broju drugih doza, dok je po ukupnom broju cijepljenih druga u regiji, poslije Rumunjske, objavio je RTS.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama