Noć muzeja – više od 200 ustanova, 100 gradova

Objavljeno 31.01.2014 - IzdvojenoKultura

Noć muzeja – više od 200 ustanova, 100 gradova

330 000 ljudi posjetilo muzeje u tijeku jučerašnje manifestacije “Noć Muzeja”,  najposjećeniji je bio muzej automobila u Zagrebu.

Na Brču je bilo oko 500, na Kilisu 250, Škola za primjerenu umjetnost preko 1000 posjetitelja.

Manifestacija koja iz godine u godinu ruši rekorde posjećenosti u našim muzejima i galerijama. Vrata u više od 200 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u 100 gradova bila su otvorena  od 18 do jedan sat nakon ponoći.

Počelo je svečanim otvorenjem izložbe “Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu / Izložba s povodom” u 18 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Noć muzeja možda najbolje sublimira što gradovi i kulturne institucije mogu napraviti, a uz snažan angažman muzejske struke oni potvrđuju moć svoje baštine, rekla je pomoćnica ministrice kulture i jedna od inicijatorica manifestacije Vesna Jurić Bulatović.

Hrvatska radiotelevizija večeras će od 20.05 pratiti događaj na Prvom programu u emisiji Noć muzeja.

Pokušat ćemo raznolikošću i količinom sadržaja te informacija potaknuti gledatelje ispred malih ekrana da se odluče i upuste u muzejsku noć. Želimo pokazati da u Hrvatskoj ima zanimljivih mjesta gdje se dodiruju kultura i turizam, i ne samo u toj jednoj noći.

Dvosatna emisija sadržavat će izravna uključenja iz raznih dijelova Hrvatske i s dosta zagrebačkih lokacija te zanimljive reportaže o muzejsko-kulturno-turističkim temama iz raznih sredina.

Komunikacija s gledateljima moguća je putem društvenih mreža i e-mail adrese: nocmuzeja@hrt.hr.

Kroz javljanja uživo i reportaže iz Studija 9 HRT-a te kroz Noć muzeja vodit će vas Zrinka Turalija Kurtak i Dražen Ilinčić.

Sve aktualne događaje u Noći muzeja i javljanja s terena pratite u informativnim emisijama Prvog programa Hrvatskog radija te u specijaliziranoj emisiji Ništa nevažno, koja se emitira od 20.15 do 22 sata.

Organizator Noći muzeja je Hrvatsko muzejsko društvo (www.hrmud.hr).

ZET se pridružio manifestaciji tako što će od 18 sati do 1 sat poslije ponoći ponuditi besplatne izvanredne linije turističkim tramvajem, mini-busevima i uspinjačom, koja će voziti do 2 sata ujutro. Turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji, kružnom trasom od Trga maršala Tita, Frankopanskom ulicom do Trga bana Jelačića, pa preko Zrinjevca do Mihanovićeve i Vodnikove ulice, te Savskom cestom natrag na Trg maršala Tita. Zet je osigurao i tri minibusa koji su vozili svakih 15 minuta od Muzeja Mimara na Gornji grad. Autobus je vozio i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama