fbpx

Norveška zbog plina ima rekordni trgovinski višak

Objavljeno 15.09.2022 - GospodarstvoIzdvojenoVijesti

Norveška zbog plina ima rekordni trgovinski višak

Norveška je u kolovozu ostvarila trgovinski višak u robnoj razmjeni sa svijetom od rekordnih 197.7 milijardi norveških kruna (19.54 milijarde dolara) zahvaljujući prije svega skoku cijena plina, pokazale su u četvrtak službene statistike. S dnevnom proizvodnjom od oko četiri milijuna barela ekvivalenta nafte, gotovo jednako podijeljenih između nafte i plina, Norveška se svrstala među dobitnike u okruženju snažnog rasta cijena energenata na globalnim tržištima, primjećuje Reuters.

Njezin višak u razmjeni sa svijetom bio je u kolovozu višestruko veći nego u istom lanjskom mjesecu budući da je izvoz porastao znatno snažnije nego uvoz, pokazali su podaci norveškog statističkog ureda.

Izvoz je bio gotovo dva i pol puta veći, dosegnuvši 287.8 milijardi kruna. Na mjesečnoj razini porastao je za četvrtinu. Uvoz je na godišnjoj razini uvećan 21.6 posto, na 90.2 milijarde kruna, a u sličnom postotku porastao je i u odnosu na srpanj, pokazuju tablice statističkog ureda.

Trgovinski višak dosegnuo je tako 197.7 milijardi kruna (19.56 milijardi dolara) i veći je gotovo četiri i pol puta nego u kolovozu prošle godine. U odnosu na prethodni mjesec uvećan je za 29 posto.

Rast izvoza uglavnom je bio potaknut skokom isporuka prirodnog plina, koje su u vrijednosti 176.4 milijarde kruna činile 61 posto ukupnog izvoza i bile četiri i pol puta veće nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U odnosu na srpanj porasle su za 37.3 posto.

Izvoz sirove nafte porastao je gotovo za trećinu u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, dosegnuvši vrijednost od 46 milijardi kruna. U odnosu na srpanj kliznuo je pak za gotovo šest posto, pokazuju tablice norveškog statističkog ureda.

Kolika cijena za EU?
Norveška je nakon znatno smanjenih isporuka iz Rusije postala najveći opskrbljivač Europe plinom iz cjevovoda i trenutno pregovara s Bruxellesom o obuzdavanju cijena.

“Iznimni i nagli skokovi cijena nisu u interesu Norveške”, izjavio je danas novinarima norveški premijer Jonas Gahr Stoere nakon sastanka s proizvođačima plina o snižavanju cijena izvoza u ostatak Europe.

Premijer je s čelnicima kompanija razgovarao i o dugoročnim ugovorima o opskrbi. Kompanije su, kažu, spremne potpisati takve ugovore, ali moraju znati tko će biti s druge strane stola, ističu.

Brojni su dobavljači plina u Europi propali jer im propisi nisu dopuštali prebacivanje svih ekstra troškova na klijente, objašnjavaju norveški proizvođači plina. “To je za mnoge privatne tvrtke preveliki rizik, s obzirom na sadašnju razinu cijena”, rekao je čelnik Aker BP-a Oeyvind Eriksen.

“Zato je to dijelom pitanje mehanizma utvrđivanja cijena, a dijelom pitanje suradnje država i kompanija na pronalasku rješenja za vrlo ozbiljnu situaciju”, dodao je Erikson.

Najveći norveški proizvođač plina Equinor smatra da su razgovori bili “korisni”, napomenuvši da polovinu plina prodaje bilateralnim ugovorima, a drugu polovinu na fizičkom tržištu. Norveška i EU objavili su u srijedu da će osnovati radnu skupinu, a norvešku delegaciju predvodit će veleposlanik u EU, izvijestio je ured premijera.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama