Novi i nagrađivani poljski filmovi: Ciklus poljskog filma u Art-kinu

Objavljeno 22.05.2021 - Kultura

Novi i nagrađivani poljski filmovi: Ciklus poljskog filma u Art-kinu

Ciklus poljskog filma u Art-kinu 26. svibnja u 20 sati svečano otvara biografski film Ikar. Legenda Mietka Kosza Macieja Pieprzyce o legendarnom slijepom jazz pijanistu i skladatelju, a program do 29. svibnja na veliko platno Art- kina donosi još četiri recentna i nagrađivana poljska filma

Kraj svibnja u Art-kinu rezerviran je za Ciklus poljskog filma koji od 26. do 29. svibnja donosi pet nagrađivanih filmova iznimne i cijenjene poljske kinematografije, nastalih u protekle dvije godine. Program donosi tri igrana, jedan dokumentarni i jedan animirani poljski film, a održava se u suorganizaciji s Poljskom kulturnom udrugom Polonez iz Splita i Zakladom Wspieram iz Poljske.

Ciklus poljskog filma u Art-kinu 26. svibnja u 20 sati svečano otvara biografski film Ikar. Legenda Mietka Kosza Macieja Pieprzyce o slijepom jazz pijanistu i skladatelju iz zlatnog razdoblja tog žanra u poljskoj glazbi Mieczysławu Koszu i njegovom tragičnom svršetku na samom usponu karijere.

Idućeg dana, 27. svibnja, s terminom u 18 sati, bit će prikazan distopijski triler o sukobu dviju patrijarhalnih obitelji čiju su čast prisiljene braniti dvije djevojke, znakovitog naziva Eastern, redateljski prvijenac mladog poljskog vizualnog umjetnika Piotra Adamskog.

Program se nastavlja 28. svibnja u 18 sati uz dokumentarni film Lekcija ljubavi redateljicā Małgorzate Goliszewske i Katarzyne Mateje o 69-godišnjoj domaćici i majci šestero djece Jola koja se odlučuje na temeljitu promjenu dotadašnjeg života i životnih navika, stečenih zbog očekivanja drugih i poštivanja društvenih konvencija. U poodmaklim godinama, Joli dolazi do zaključka da je došlo vrijeme za njezine želje i interese.

Dana 29. svibnja u 18 sati na repertoar stiže film aktualne tematike Što dalje odavde još jednog redatelja mlađe generacije Piotra Domalewskog koji se bavi generacijom djece izmještenih roditelja što svoju odsutnost u odrastanju djece nadomještaju slanjem redovnih novčanih iznosa, stavljajući u fokus ekonomsku stvarnost poljskog društva čija je gastarbajterska emigracija nakon primanja zemlje u Uniju preplavila Zapadnu Europu.

Istog dana u 20 sati ciklus zatvara animirana biografija poznatog poljskog slikara, performera i animatora Mariusza Wilczyńskog Ubij to i napusti ovaj grad koja je svoju premijeru imala na prošlogodišnjem Berlinaleu. Uz osvojenu nagradu na uglednom međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju,film na autoru svojstven, groteskno-bizaran način progovara o vlastitim sjećanjima, ali i o svijesti poljskog društva u zalaznoj fazi komunizma.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Autor: Marta Ban

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u