NP „Krka“ pridružuje se kampanji #Euromelanoma2021

Objavljeno 29.05.2021 - Zanimljivosti

NP „Krka“ pridružuje se kampanji #Euromelanoma2021

Želite naučiti više o utjecaju sunčeva zračenja na kožu, promjenama koje uzrokuje te kako ih prepoznati i liječiti na vrijeme ili jednostavno i brzo obaviti pregled madeža; pridružite nam se u obilježavanju Europskog dana melanoma i otkrijte sve što niste znali o ovoj zloćudnoj bolesti kože

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Općom bolnicom Šibensko-kninske županije organizira edukativno predavanje u sklopu javnozdravstvene akcije #Euromelanoma2021 u subotu, 29. svibnja 2021. od 10.30 do 13.30 na Lozovcu, glavnom ulazu u NP „Krka“. Edukatino predavanje namijenjeno je u prvom redu lokalnom stanovništvu, zatim zaposlenicima Parka i zainteresiranim posjetiteljima ali i svima koji žele naučiti više o negativnom ultraljubičastom zračenju. U sklopu manifestacije svi zainteresirani moći će obaviti i pregled madeža. Sudjelovanje na predavanju je besplatno a svi polaznici dobit će i zaštitnu kremu.

Euromelanoma Day posvećen je borbi protiv raka kože. Svake godine tijekom svibnja u organizaciji Europske akademije za dermatologiju i venerologiju obilježava se Euromelanoma Day, ove godine pod sloganom „Tvoje ponašanje utječe na tvoju budućnost“. U Republici Hrvatskoj već šesnaestu godinu zaredom akcija se organizira pod pokroviteljstvom Europske akademije za dermatologiju i venerologiju, Ministarstva zdravstva, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva turizma i sporta RH.

Koža je najveći organ našeg organizma. Briga o njoj trebala bi biti nešto što radimo prirodno i redovito. Pandemijska godina potisnula je svijest o drugim opasnostima a uz popuštanje mjera i porast temperature sve češće boravimo u prirodi i sve više izlažemo svoju kožu toplini Sunca. Kako bi bezbrižno uživali na otvorenom i u proljetno-ljetnim aktivnostima potrebno je primjereno se zaštititi.

Osim neadekvatne zaštite, suvremeni način života, okolnosti radnog mjesta i obiteljska anamneza utječu na faktor rizika od oboljenja. Istraživanja su pokazala da iako 92 % ljudi prepoznaje izlaganje Suncu kao rizični faktor, svega 18 % ih koristi odgovarajuću zaštitu protiv UV zračenja. Melanom je najzloćudniji oblik raka kože i njegova pojavnost je u porastu te stručnjaci ukazuju na potrebu zaštite kože od štetnog UV zračenja. Ranim otkrivanjem melanoma moguće je uspješno liječiti ovu zloćudnu bolest stoga dermatolozi preporučuju samopreglede jednom mjesečno.

Osim o bezbrižnom boravku na otvorenom na edukativnom predavanju bit će riječi i o utjecaju štetnih emisijskih plinova na okoliš. Upravno stoga je JU „NP Krka“ u svibnju organizirala promotivnu akciju „Go and walk“ kako bi potaknula obilazak Parka pješice. „Promotivnom akcijom ‘Go and walk’ Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ želi potaknuti aktivno posjećivanje Parka i korištenje poučno-pješačkih staza kako bi, kroz redukciju korištenja prijevoznih sredstava, autobusa i brodova, izravno utjecala na smanjenje emisije ugljikova oksida“, zaključila je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica.

Podsjećamo, ulaznica za NP „Krka“ iznosi 80 kuna za posjetitelje koji Park posjećuju pješice u sklopu promotivne svibanjske akcije koja traje do 31. svibnja.

Autor: Katia Župan

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama