Obersnel odgovorio na prozivke o požaru i nesreći

Objavljeno 20.08.2018 - Vijesti

Obersnel odgovorio na prozivke o požaru i nesreći

Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić u ponedjeljak je kazao da bi gradonačelnik trebao biti s građanima kada je to napotrebnije, a da gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela nije bilo ni tijekom, ni nakon požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, kao ni nakon teške prometne nesreće, koju je pod utjecajem alkohola uzrokovala gradska pročelnica Vera Begić Blečić te je zatražio njegovu ostavku. Riječki gradonačelnik odgovori je na prozivke.

“Žalosno je da gradonačelnika nema nigdje. On je na godišnjem odmoru, on se kupa, vodi komunikaciju preko interneta i e-maila, rekao je gradski vijećnik Burić upitavši tko brine o bolesnicima.

Naglasio je da je Grad Rijeka osnivač Psihijatrijske bolnice Lopača te da je gradonačelnik prvi čovjek, odgovoran za poslovanje i događanja u toj bolnici. “I zato tražimo njegovu ostavku, on nema empatije prema građanima, djelatnicima u zdravstvenoj ustanovi, vatrogascima. Njegovo mjesto u petak, kada je požar planuo, moralo je biti u bolnici u Lopači, a nije se pojavio ni u subotu, ni u nedjelju”, dodao je.

Govoreći o prometnoj nesreći, koju je u srijedu kasno navečer na Istarskom ipsilonu, vozeći u suprotnom smjeru i pod utjecajem alkohola, izazvala pročelnica za sport i tehničku kulturu Vera Begić Blečić, pri čemu je poginula jedna osoba, Burić je naglasio da gradonačelnika nije bilo nakon nesreće, u četvrtak, petak, subotu, niti u nedjelju.

Burić smatra da gradonačelnik ostavku treba podnijeti i zbog slučaja koji se dogodio u svibnju prošle godine. Tada je on, na svoju odgovornost preuzeo to što pročelnicu, koja je u alkoholiziranom stanju otišla s mjesta nezgode i razbila službeni automobil, nije kaznio, rekao je Burić.

Obersnel odgovorio

Na njegove prozivke odgovorili su iz Ureda riječkog gradonačelnika.

“Nažalost, prošlog su tjedna u dvije nesreće smrtno stradale dvije osobe. Prvu je nesreću u alkoholiziranom stanju izazvala sada suspendirana pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić Blečić, a drugu, po svemu sudeći, pacijent Psihijatrijske bolnice Lopača. Obje strašne i tragične nesreće dogodile su se tijekom mojeg godišnjeg odmora kojeg sam odlučio skratiti”, piše Obersnel i naglašava da odluku o skraćenju odmora nije donio zbog pojedinih novinara i njihovih napisa.

To što proteklih dana nije bio u uredu ili na terenu nikako ne znači da nije, kaže, radio svoj posao. “- uz internet i mobilni telefon svatko od nas može biti uključen u zbivanja i procese iako nije na licu mjesta”, objašnjava.

Kaže i da zbog korištenja odmora u petak poslijepodne nije bio u Rijeci i kada je izbio požar u Lopači nije mogao doći u bolnicu, no da su tamo bili njegovi kolege. Razgovarao je, kaže, i s premijerom, bio uključen u zbrinjavanje pacijenata u drugim ustanovama, bio u kontaktu s istražiteljima i vatrogascima te naravno sa zaposlenicima Lopače.

“Reći ću i da sam tom prilikom s premijerom razgovarao i o 3. maju odnosno o potrebi očuvanja brodogradilišta.

Također, u slučaju Vere Begić Blečić sam, odmah po saznanju da je upravo ona odgovorna za nesreću u kojoj je poginuo čovjek, odmah donio odluku o suspendiranju s mjesta pročelnice i imenovao v.d. pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu Renata Kostovića”, dodaje.

U reakciji pojašnjava i da je odluka o suspenziji jedino što mu u ovom trenutku omogućava Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

“Zakon u našoj državi je takav i ja ga ne mogu mijenjati. No mogu saborski zastupnici, među ostalim i saborski zastupnici stranaka čiji predstavnici proteklih dana zdušno kritiziraju moju odluku o suspenziji. Stoga, ukoliko saborski zastupnici promijene Zakon, ja ću, naravno, kao gradonačelnik postupiti u skladu s tim izmjenama.

Očito se moram osvrnuti i na prošlogodišnju nesreću u kojoj je sudjelovala Vera Begić Blečić, a koju mnogi, pa tako i gospodin Burić, povezuju s ovom nesrećom pokušavajući tako krivnju prebaciti i na mene jer tada Begić Blečić nisam suspendirao. No tada nitko nije stradao, a taj sudar nije skrivila Vera Begić Blečić već druga vozačica za što je i prekršajno kažnjena. Vera Begić Blečić tada je pogriješila jer je otišla s mjesta nesreće i da to nije trebala učiniti nitko nikada nije dvojio te je i ona zbog toga prekršajno odgovarala”, kaže Obersnel.

Nastavlja potom: “No, čak i da sam tada suspendirao Begić Blečić teško je očekivati da bi ju to spriječilo da u svoje slobodno vrijeme vozi svoj automobil. Vera Begić Blečić je odrasla osoba i sama je odgovorna za svoje odluke i postupke. Da zaključim, iako sam u četvrtak i petak kada su se odvijali ovi događaji bio na godišnjem odmoru, ne znači i da sam bio isključen iz događanja i procesa i zasigurno ne bih postupao nimalo drugačije da sam tih dana bio u Rijeci odnosno u svojoj kancelariji. Na terenu su bili moji suradnici i sav posao je odrađen. Stoga je traženje moje ostavke, ovog puta zbog činjenice da sam iskoristio godišnji odmor što, uvjeren sam, povremeno čini i sam gospodin Burić, tek još jedan u nizu pokušaja sakupljanja jeftinih političkih bodova, ovog puta čak i na tuđoj nesreći. No, razumijem da takvo ponašanje g. Burića proizlazi iz frustracije činjenicom da je dva puta izgubio na izborima.

Koristim i ovu priliku da još jednom izrazim sućut obitelji i prijateljima poginulog Igora Soldatića, a ozlijeđenima u nesreći zaželim brz i potpun oporavak. Brz oporavak želim i svima ozlijeđenima u požaru u Lopači, a obitelji poginulog izražavam sućut”, zaključuje u svojoj reakciji na prozivke riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u