fbpx

Obilježavanje 33. godišnjice početka Domovinskog rata

Objavljeno 02.03.2024 - IzdvojenoVijesti

Obilježavanje 33. godišnjice početka Domovinskog rata

Na današnji dan prije 33 godine došlo je do prvog oružanog sukoba hrvatskih policajaca i srpskih pobunjenika. Tada su u Pakracu pripadnici policije srpske nacionalnosti na prevaru razoružali hrvatske kolege i zauzeli Policijsku postaju. Već drugog dana hrvatske su snage oslobodile postaju, ali najteži dani tek su slijedili jer je bitkom za Pakrac počeo krvavi oružani sukob. Sinoć su u Pakracu zapaljene 33 baklje pobjede za 33 godine od početka rata, a danas je ulicama grada prošao Mimohod pobjednika.

Marijan Pozder iz udruge Specijalne policije “Roda” Varaždin kazao je kako su došla dva autobusa temeljne policije koji su trebali preuzeti redovnu djelatnost, no došlo je do vatrenog okršaja i sreća je što nitko nije smrtno stradao.

– Tu smo zatekli već specijalnu jedinicu sa Sljemena i još neke postrojbe iz Hrvatske. Nakon pucnjave povukli smo se iz samog centra grada, a nakon što se situacija smirila ponovno smo ušli. Osiguravali smo policijsku postaju i okolni prostor, kazao je među ostalim Marijan Pozder.

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, objasnio je koliko je ta akcija bila važna.

Program obilježavanja 33. godišnjice početka Domovinskog rata je pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH. Ondje su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ravnatelj policije Nikola Milina.

– Dozvolite mi čestitati svim braniteljima koji su prije 33 godine kao hrvatski policajci ovdje spriječili teroristički čin, razoružavanje hrvatskih policajaca i skidanje hrvatske zastave. To je bio početak velikosrpske agresije i početak Domovinskog rata, rekao je Medved.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama