fbpx

Obilne snježne padaline i zaleđene ceste na sjeveru i zapadu Europe

Objavljeno 01.12.2023 - Vijesti

Obilne snježne padaline i zaleđene ceste na sjeveru i zapadu Europe

S vikendom nam stiže promjena vremena. U noći na nedjelju trebali bi se zabijeliti dijelovi zemlje i to ne samo u visinama. Svakako se, prema početku tjedna, temperatura osjetno spušta u cijeloj Hrvatskoj. Rani početak zime, već je donio obilne snježne padaline i zaleđene ceste na sjeveru i zapadu te u središnjim dijelovima Europe izazivajući velike probleme na prometnicama.

Zimske nevolje stigle su u Dansku prije nego što se očekivalo. U 24 sata palo je ponegdje više od 25 centimetara snijega. Dovoljno da snijeg i led izazovu probleme na prometnicima. Riječ je o najvećoj količini u proteklih pet godina.

U gradu Aarhusu, drugom najvećem u zemlji, nisu vozili gradski autobusi.

– Od jutra imamo mnogo posla. Uz snijeg, tu je i mraz, što znači da mnogima treba pomoć pri pokretanju vozila. Gotovo smo udvostručili pružanje pomoći vozačima, rekla je Anette Bjorn Junker iz “SOS-a Dansk Autohjælp-a”

Iznenadni početak zime i snijeg na cestama zatekao je stanovnike na zapadu Njemačke. Zbog snijega, leda i otpalog granja na prometnicama dogodilo se više prometnih nesreća, mnoge su spašavali vatrogasci.

– Pozivi ljudi kojima je trebala pomoć počeli su stizati navečer. Bilo je 200-tinjak poziva. I dalje su brojna srušena stabla na prometnicima koje premošćuju Taunuskamm. Radimo na njihovu uklanjanju, no ne znamo kada ćemo završtiti, rekla je Katrin Schiffer, glasnogovornica vatrogasaca u Wiesbadenu.

Obilne snježne oborine i niske temperature u minhenskoj zračnoj luci u petak su uzrokovale velika kašnjenja i otkazivanje više od 100 polijetanja i slijetanja.

Oko 130 zrakoplova nije moglo sletjeti ili poletjeti, rekao je glasnogovornik zračne luke.

Najmanje jedna pista u zračnoj luci mora stalno ostati slobodna, a ekipe naizmjenično čiste svaku pistu od snijega, rekao je.

Putnicima je rečeno da kontaktiraju svoje zračne tvrtke kako bi saznali ima li kašnjenja ili otkazivanja letova.

– Zračna luka predviđa daljnja otkazivanja letova zbog zimskog vremena, rekao je glasnogovornik.

Muenchen je poslije Frankfurta druga najprometnija zračna luka u Njemačkoj.

Prema prognozi njemačke meteorološke službe snijeg će u Muenchenu neprekidno padati u subotu.

U Tatrama dva metra snijega

Meteorolozi upozoravaju da će obilnog snijega i susnježice biti i u danima koji dolaze.

Poljski meteorolozi izdali su upozorenje za obilne padaline koje se očekuju tijekom vikenda na jugu i u središtu zemlje.

U Tatrama, gdje su snježni nanosi do dva metra, proglašen je drugi stupanj opasnosti od lavina. Traga se za nestalim turistom. Noću se temperature spuštaju i do minus 20.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama