fbpx

Od Nove godine lakše poslovanje s SADom

Objavljeno 06.12.2022 - Izdvojeno

Od Nove godine lakše poslovanje s SADom

Ministar financija Marko Primorac odlazi u Washington radi potpisivanja Konvencije između Vlade RH i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su utorak iz Ministarstva financija.

AmCham pozdravlja potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
Izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić
Kako su naveli u priopćenju, radi se o važnom ugovoru i potpisivanju, kojim će se potaknuti nova te intenzivirati postojeća suradnja između dviju država.

– Potpisivanjem Konvencije postići će se brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dobiti i dohotka te će se poboljšati uvjeti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Također, omogućit će se povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti i investicijska ulaganja s obje strane, ističe se u priopćenju.

Konvenciju će s američke strane potpisati podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u US Department of State Jose W. Fernandez.

Iz Ministarstva napominju kako pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja između RH i SAD-a do sada nije bilo riješeno te je sukladno tome pokrenut postupak za pregovaranje i sklapanje Konvencije. Pregovori su vođeni u izrazito prijateljskoj atmosferi te je s američkom stranom postignuta međusobna suglasnost vezano za odredbe Konvencije.

Nakon potpisivanja slijedi provedba preostalih formalnih koraka do punog stupanja na snagu odnosno upućivanje prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije u proceduru Vlade RH i Hrvatskog Sabora, navodi se u priopćenju. Za vrijeme boravka u Washingtonu ministar Primorac će održati i niz bilateralnih sastanaka na kojima će se raspravljati o temama vezano uz jačanje međudržavne suradnje i međusobnih ulaganja.

Inače, iz Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak su pozdravili potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu.

Sklapanje ugovora, kako su istaknuli iz AmChama, donijet će manje financijsko opterećenje za poduzeća koja posluju izravno, konkretno za hrvatska poduzeća s tvrtkama kćerima u SAD-u kao i američka poduzeća s tvrtkama kćerima u Hrvatskoj. S hrvatske strane posebno će to biti zanimljivo IT sektoru, kao i prehrambenoj te farmaceutskoj industriji. S američke strane će otvoriti prostor za suradnju malim i srednjim poduzećima koja do sada nisu bila zastupljena u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju AmChama.

Osim smanjenja tereta dvostrukog oporezivanja, sporazum će, kako su naveli, omogućiti manje administrativno opterećenje i povećati transparentnost poslovanja između dviju zemalja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama