fbpx

Od ponoći Vladina odluka o ograničavanju cijena na 30 proizvoda

Objavljeno 17.09.2023 - GospodarstvoIzdvojeno

Od ponoći Vladina odluka o ograničavanju cijena na 30 proizvoda

Nakon što je vlada prije nekoliko dana donijela peti antiinflacijski paket vrijedan gotovo pola milijarde eura, svi trgovački lanci od ponoći moraju ograničiti cijenu 30 proizvoda. Među njima su, primjerice, svinjski vrat, jaja, krumpir, špageti, mliječna čokolada, riža, pelene, toaletni papir – koji su sniženi od 10 do čak 53 posto.

Kompletna košarica proizvoda, čija je cijena ograničena, na kraju prošle godine stajala bi 99,68 eura, a prema novim cijenama – 76,19 eura, što je 23,5 posto manje. Svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima.

– Najmanje dva trgovačka lanca još tijekom ovoga tjedna najavila su i počela sa sniženjima i to na još dodatne proizvode. Riječ je o Konzumu, koji je najavio i krajem ovog tjedna počeo sa akcijama i to na čak više od tisuću proizvoda. S druge strane tu je i Lidl koji je istaknuo kako će svakoga tjedna imati akcije na dodatne proizvode iz svog asortimana.

Istaknula je i da je resorni ministar Davor Filipović jučer izjavio kako je razgovarao sa trgovačkim lancima i kako su još barem dva trgovačka lanca obećala napraviti sličnu stvar, sniziti još dodatno proizvode, njih 500 odnosno 300.

– Ipak, prema neslužbenim informacijama, dio trgovačkih lanaca i dalje zapravo razmišlja o svemu, rade svoje kalkulacije.

Određeni stručnjaci kažu kako bi to trebala biti značajna ušteda. Prema nekim izračunima višečlana obitelj na ovakvim akcijama mogla bi uštedjeti i do 100 eura po košarici, a kako će to sve u konačnici izgledati, saznat ćemo tijekom sljedećeg tjedna.

Cijene hrane svima su u fokusu. Neke namirnice bit će snižene i više od 50 posto, a jesu li u Splitu već počeli mijenjati cijene.

– Daleko je to od cijena koje smo imali u prosincu, potvrđuju nam to i kupci, ali i ekonomski stručnjaci. Neki su trgovački lanci već sada zaključali svoje cijene, a za očekivati je da će ih sutra biti i više.

Dodala je kako je jedan trgovački lanac istaknuo činjenicu da su oni u proteklih devet mjeseci pojeftinili potrošačku košaricu za 5,21 posto.

– Što se tiče neradnih nedjelja, većina je taj dio odradila. Ono što je poznata činjenica za sada je da će sve radne nedjelje biti u studenom i prosincu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama