fbpx

Odlična turistička godina za Zagreb

Objavljeno 15.01.2015 - TurizamVijesti

Odlična turistička godina za Zagreb

Zagreb je na dobrom turističkom putu, ocijenila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld predstavljajući rekordne turističke rezultate grada za prošlu godinu koji su u dolascima i noćenjima za po 13 posto bolji od godine prije, a nastavak takvih trendova očekuju se i ove godine.

Takve poraste Zagreb je zabilježio s gotovo 911 tisuća lanjskih turističkih dolazaka i gotovo 1,6 milijuna noćenja. Time se svrstao na sedmo mjesto među svim hrvatskim gradovima te iznova potvrdio kao relevantna turistička destinacija za cijelu godinu kojoj i u međunarodnim okvirima raste popularnost zadnjih godina, pa je tako stigla i nominacija Zagreba među 20 gradova za najbolju destinaciju 2015. od portala European Best Destinations, naglasila je Bienenfeld na konferenciji za medije.

Prošle je godine Zagreb u tom izboru prema glasovima turista bio drugi, a očekuje da će gosti ove godine i više glasovati za Zagreb na web stranici te organizacije koje je otvoreno od 10. siječnja do 20. veljače.

Za poraste je kazala i da su rezultat truda svih u turističkoj industriji grada te sustavne i intenzivne promocije na brojnim tržištima, što je Zagrebu ne samo cijele prošle godine donijelo turističke rekorde, nego i posebno u kolovozu 200 tisuća noćenja, što je prvi put u nekom ljetnom mjesecu otkako se noćenja broje u Zagrebu, te u prosincu više od 100 tisuća noćenja ili 21 posto više nego u istom mjesecu 2013.

Tome je najviše pridonijela manifestacija Advent u Zagrebu koja svaki prosinac zadnjih par godina donese važne turističke poraste, te je, po ocjeni Bienenfeld, i jedna od najvažnijih godišnjih manifestacija u Zagrebu u čiji se organizaciju uključuju brojni privatni i javni partneri, a iako se očekivao dobar rezultat ipak su s tako visokim porastima dolazaka i noćenja svi pomalo iznenađeni.

Najviše je posjetitelja na Advent stiglo iz Italije, Bosne i Hercegovine te Slovenije, čime se Zagreb potvrdio i kao svojevrsni regionalni hit u prosincu, a slična je struktura i u noćenjima, s tim da su na trećem mjestu umjesto Slovenaca Nijemci koji su pak na godišnjoj razini u noćenjima na prvom mjestu, a u dolascima na drugom, iza turista iz Južne Koreje kojih je lani došlo najviše i čak 220 posto više nego u godini prije, ali su u noćenjima na trećem mjestu.

Ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak koja je istaknula dobar smjer turističkog razvoja Zagreba. Dodala je i da su općenito gradovi ‘izvukli’ lanjsku sezonu u ukupnom hrvatskom turizmu, jer su se turisti zbog lošijeg vremena više šetali i razgledali znamenitosti gradova.

Najavljujući novitete u radu za ovu godinu, Zlatan Muftić i Luka Benko iz TZGZ-a istaknuli su novu web stranicu TZGZ-a koja će imati i podstranicu ‘socila hub’ s temama koje iniciraju građani i turisti, kao i novi program “Weddings” kojim će se od veljače Zagreb u cijelom svijetu promovirati kao destinacija za vjenčanja. Od proljeća TZGZ će početi objavljivati i mjesečne Turističke novine Zgb4You, a već od početka godine svi zainteresirani i građani i turisti mogu besplatno ‘skinuti’ s interneta novu aplikaciju VoiceGuide Zagreb koja je zapravo tehnološka inovacija i glasovni virtualni vodič Zagreba s pratećih više od 180 zanimljivih priča o gradu, njegovoj povijesti, kulturi, znamenitostima i drugom.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama