Odluka o raspuštanju Sabora u ponedjeljak, izbori 4. rujna

Objavljeno 17.06.2016 - Vijesti

Odluka o raspuštanju Sabora u ponedjeljak, izbori 4. rujna

U saborsku proceduru do petka poslijepodne stigli su potpisi ukupno 85 zastupnika i zastupnica koji u sedam odvojenih prijedloga traže raspuštanje Sabora. Prijedloge samoraspuštanja uputili su klubovi IDS-a i nezavisnog Furia Radina, SDP-a, SDSS-a, Mosta, HDSSB-ovi zastupnici Branimir Glavaš i Josip Salapić, dvoje zastupnika HRID-a Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović te Ivan Sinčić (Živi zid). Predsjednik Sabora Željko Reiner privremeno je prekinuo sjednicu.

Zoran Milanović se, kako javlja Tatjana Munižaba, čuo s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i odlučeno je da će Sabor sjednicu nastaviti u ponedjeljak u 12 sati. Na njoj će bez rasprave biti donesena odluka o raspuštanju Sabora s datumom 15. srpnja, a novi izbori vjerojatno će biti održani 4. rujna.

Saborska sjednica prekinuta je nakon što su SDP-ov Peđa Grbin i HNS-ov Ivan Vrdoljak zatražili da se “danas svakako”, ne prije 13.30, dakle kad završe konzultacije kod predsjednice, Sabor ponovno okupi i na dnevni red uvrsti odluku o svom samoraspuštanju. “Više se ne možemo praviti da se ništa ne događa jer je natpolovična većina zastupnika upravo podnijela zahtjev za raspuštanje Sabora. Svima je jasno što to znači, to znači da je radu 8. saziva Sabora došao kraj”, poručio je Grbin. “Nema razloga da se sve ovo nastavlja, to bi bila samo daljnja kompromitacija političkih elita”, suglasan je Vrdoljak.

“Za 15 dana rasprava o samoraspuštanju Sabora mora doći na dnevni red. Ako se Sabor raspusti – predsjednica mora raspisati izbore u roku od 60 dana. Predsjednica u ovom slučaju nema veliki manevarski prostor, eventualno unutar 60 dana može održati knzultacije o najprimjerenijem terminu izbora. Ovo je kruna jedne loše političke postave. Vlada nije funkcionirala. Meni je osobno simpatično što Most nije dopustio HDZ-u da ovlada obavještajnim službama, ali ključ vlade trebale su biti reforme”, izjavio je Ivo Josipović.

Prema neslužbenim informacijama objavljenima još tijekom jutra u medijima, postignut je načelni dogovor SDP-a i Mosta da se Sabor samoraspusti 15. srpnja, kada je i posljednji dan njegova proljetnog zasjedanja, pa bi tako s obzirom na rokove, izbori najranije mogli biti u nedjelju 24. kolovoza, a najkasnije u nedjelju 11. rujna. Sve dok se ne formira nova vlada, stvaranjem nove saborske većine koja će je podržati ili nakon novih izbora, u Banskim je dvorima Oreškovićeva vlada koja obavlja tehničke poslove, što znači da ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti kao ni zaključivati ugovore veće vrijednosti.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u