Oporba dosadna s ostavkama

Objavljeno 15.01.2019 - Vijesti

Oporba dosadna s ostavkama

Hrvatska oporba je u načelu dosadna i uvijek traže jedno te isto, OSTAVKU nekog od ministara koji im nije po volji. To im je sva politička mudrost, makar i da dobiju ostavku, ništa se ne bi promijenilo!

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) očitovalo se o postojanju e-mailova veleposlanstva SAD-a upućenih MORH-u istaknuvši da je tijekom postupka nabave borbenih zrakoplova na službenoj ili neslužbenoj razini izmijenjeno preko tisuću mailova. Jedino je važno da nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, navodi se.

Nakon što je objavljen drugi e-mail u korespodenciji između američkog veleposlanstva i pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova, u kojem je veleposlanstvo Hrvatskoj poslalo non-paper za nabavu rabljenih F-16 aviona, na Hinin upit MORH je odgovorio kako je tijekom postupka nabave zrakoplova izmijenjeno preko tisuću mailova te da je bilo međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini.

– Tijekom postupka bilo je puno međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini, kao i puno elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina. Zbog odgovornosti odradili smo niz dodatnih konzultacija i sa američkom i izraelskom stranom, navodi se odgovoru MORH-a.

No, ističe MORH, jedino je važno ono što kažu i svi službeni dokumenti – da je Država Izrael kao odabrani ponuditelj bila obvezna ishoditi odobrenje SAD-a i na to se službeno obvezala prilikom prihvaćanja ponude kada je priložila i prethodno odobrenje.

Iz MORH-a poručuju kako je jedino bitno da američka strana nijednim službenim dokumentom nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, nego je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude.

– Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti, nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost Hrvatske. Nikakva materijalna i nematerijalna šteta za Hrvatsku ne postoji, navodi MORH.

Do sada su mediji objavili sadržaj dva e-maila koje je američko veleposlanstvo razmijenilo s pomoćnikom ministra obrane Petrom Mihatovom, u kojima američka strana upozorava da Izrael nije ishodio dozvolu za prodaju borbenih aviona od SAD-a, te da je moguće neće niti dobiti.

SDP i GLAS traže ostavku Krstičevića, Marić ga brani

Na SDP-ovoj inzvanrednoj konferenciji za novinare Davor Bernardić je rekao da Vlada i dalje pokušava na krajnje smiješan način umanjiti štetu i veliku blamažu u aferi zrakoplovi.

Gotovo isto kao i predsjednik SDP-a, poručuju iz GLAS-a na svojoj konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskom saboru.

Krstičević: SDP je imao dovoljno vremena riješiti pitanje HRZ-a

Ministar Krstičević odgovorio je i na reakciju oporbe u vezi s nabavom zrakoplova.

– Zanimljivo je da danas moju ostavku traže oni koji su Hrvatsku doveli u probleme. SDP je bio na vlasti od 2011. do 2015. Imali su dovoljno vremena da sustavno riješe pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ne samo da to pitanje nisu riješili, već su napravili remont zrakloplova u Ukrajini, to je loše učinjeno i potrošeni su novci hrvatskih poreznih obveznika. Avioni su trebali doći u letnom stanju, a nisu, već su došli u kamionima itd. Za razliku od njih ova Vlada se sustavno bavi pitanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svima njima poručujem da ću nastaviti jačati Hrvatsku vojsku i sigurnost svakog hrvatskog građanima, unatoč svima onima kojima jaka Hrvatska nije u interesu, navodi se u odogovoru.

Bačić: Ne postoji politička odgovornost ministra Krstičevića

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ, Branko Bačić, izjavio je da najprije treba provjeriti autentičnost mejlova.

– Već smo najavili da ćemo na kraju ovoga postupka napraviti temeljitu analizu koja uključuje mejlove koji su u medijskom prostoru u Hrvatskoj. Ne postoji politička odgovonrost ministra. Nema štete za proračun i hrvatske porezne obveznike. Vrlo je važno da je stav Vlade i dalje da Hrvatskoj treba ratno zrakoplovstvo, da će se na temelju ovoga postupka krenuti u drugačiji model hrvatskih rakoplova, istaknuo je Bačić i ponovio da iz svega dosad može reći da nema političke odgovornosti potpredsjednika Vlade, istaknuo je.

Predstavnici vladajuće koalicije o propalom poslu sa zrakoplovima

Brojne su reakcije na neuspješno kupovanje borbenih zrakoplova. Predstavnici vladajuće koalicije također su govorili o tome.

Branimir Glavaš, predsjednik HDSSB-a, izjavio je da je u trenutku sklapanja ugovora s Izraelcima smatrao da Hrvatskoj treba manji broj zrakoplova, ali novih. Mislim da će Vlada u vremenu pred nama donijeti puno bolje rješenje nego što je to sada bilo.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je da nema potpunu informaciju, ali je očekuje.

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti, kazao je: ako je američki stav došao do predsjednice, a ona kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga dala naredbu da proces ide dalje, bez garancija – onda postoji odgovornost na toj razini. A možda i nije tako. Treba točno utvrditi gdje je odgovornost, izjavi je Čačić.

Živi zid je na konferenciji za novinare priopćio da podnosi kaznenu prijavu zbog sumnji u korupciju i pogodovanje na natječaju u vezi s neuspješnom kupovinom izraelskih borbenih zrakoplova F-16. Zastupnici Živog zida upitali su: Zašto je Krstičević branio posao s Izraelom.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u