Oprez zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena

Objavljeno 16.07.2021 - IzdvojenoVijesti

Oprez zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas su zbog najavljenog nevremena izdali žuta upozorenja za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju te Kvarner i Kvarnerić i Velebitski kanal, a za sutra narančasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju, dok su ostali dijelovi Hrvatske “u žutom”.

Slijedi nestabilno razdoblje, ponegdje i obilniji pljuskovi, na Jadranu i bura
Zoran Vakula
Žuto upozorenje označava potencijalno opasno, a narančasto – opasno vrijeme.

Za danas je za prve četiri regije upozorenje izdano zbog pljuskova i grmljavine.

– Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, poručuju iz DHMZ-a.

Za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal upozorenje je izdano zbog NE vjetra. U Kvarneru i Kvarneriću očekuju se najjači udari od 65-75 km/h, a u Velebitskom kanalu i do 85 km/h.

– Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, kažu iz DHMZ-a.

Za sutra DHMZ upozorava na mogućnost bujičnih i urbanih poplava u osječkoj, zagrebačkoj i karlovačkoj, odnosno bujičnih poplava u gospićkoj regiji.

– Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, upozoravaju.

Detaljne informacije možete naći na stranicama DHMZ-a.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama