Optimizam za hrvatsko gospodarstvo….

Objavljeno 09.09.2020 - GospodarstvoIzdvojeno

Optimizam za hrvatsko gospodarstvo….

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini nešto su bolja od prvotnih prognoza, BDP bi razinu iz 2019. mogao dosegnuti 2022. godine, a novo zaključavanje ostavilo bi dugotrajne posljedice po hrvatsko gospodarstvo, neke su od poruka s rasprave u sklopu 15. konvencije hrvatskih izvoznika.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ističe da su očekivanja u odnosu na proljeće blago poboljšana, kako u Hrvatskoj, tako i svijetu, što je rezultat oporavka bržeg od očekivanog.

“Imat ćemo vrlo duboku i snažnu recesiju, međutim bit će kratkotrajna”, ocijenio je Vujčić na središnjoj panel raspravi 15. konvencije hrvatskih izvoznika na temu “Utjecaj koronakrize na hrvatsko gospodarstvo i izvoz”.

Vujčić pritom naglašava da se industrijska proizvodnja u Hrvatskoj već u potpunosti oporavila, u obliku slova “V”, i već je sada na pretkriznoj razini, dok je tu razinu gotovo dosegnulo i građevinarstvo.

S druge strane, uslužni sektor snažno je pao, no taj pad bit će manji no što se prvotno očekivalo. Vujčić smatra da će turistička sezona biti negdje između osnovnog HNB-ovog scenarija, koji predviđa pad od 70 posto, i optimističnog, koji prognozira pad od oko 50 posto. U tom kontekstu navodi i promijenjenu strukturu gostiju, pri čemu, zbog izostanka zrakoplovnih linija, ove godine pretežu oni manje platežne moći.

Najgore je prošlo
Vujčić procjenjuje da bi rast hrvatskog gospodarstva u idućoj godini mogao iznositi oko šest posto, dok će razina BDP-a iz 2019. godine biti dosegnuta 2022. godine.

Ističe da je ukupna gospodarska aktivnost najviše pala u drugom kvartalu pa mu stoga priča da dolazi “nekakva grozna jesen” nije jasna.

“Otkuda, što može biti gore od lockdowna?” pita Vujčić, dodajući da je najgori dio, kada je bila zaustavljena ekonomija, očito prošao.

Kada je riječ o izvozu, Vujčić kaže da je u drugom ovogodišnjem kvartalu hrvatski robni izvoz pao relativno malo u odnosu na očekivanja i na ostale zemlje, nominalno između 10 i 15 posto, dok je zabilježen vrlo snažan pad izvoza usluga, što je posljedica i manjeg dolaska stranih turista.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama